Предстои ли глобална рецесия, пита нов на Световната банка. Отговорът

...
Предстои ли глобална рецесия, пита нов на Световната банка. Отговорът
Коментари Харесай

Забавянето на световната индустрия подсказва, че ще става и по-зле

" Предстои ли световна криза ", пита нов на Световната банка. Отговорът - най-вероятно да - няма да бъде изненада за производителите. През август световното произвеждане се сви по отношение на предходния месец, а новите поръчки спадат за втори следващ месец съгласно банка JPMorgan Chase. Докато икономическите проблеми не престават да се натрупат, обстановката за фабриките и за задачите стопански системи следва да се утежнява.

Миналата година промишлеността се радваше на героичен взрив. Потребителите, подкрепени от великодушните коронавирус облекчения, харчеха щедро за артикули, а с повдигането на локдауните фабриките съумяха да наваксат. Стойността на международното индустриално произвеждане скочи до над 16 трлн. $ и заема максимален дял от Брутният вътрешен продукт за последните близо две десетилетия. Кипящата индустрия поде знаменателна година за международната стопанска система. Въпреки разривите във веригите за доставки общото световно произвеждане набъбна с 6.1%, което е най-бързият ритъм в историята.
След мощната година - насрещни ветрове
Спад на търсенето беше неминуем, когато животът се възстановява и разноските се изместиха от стоките назад към услугите. Но даже интензивността в бранша на услугите в последно време наподобява разочароваща, а проблемите в производството отразяват доста по-големи шокове. Най-сериозна е рецесията с цените на силата, породена от войната на Русия в Украйна. Индустриалното произвеждане в еврозоната през юли е спаднало с 2.4% по отношение на година по-рано. Фирмите трябваше да затворят някои свои фабрики поради разноските за сила, които вършат производството стопански голословно. Една студена зима би донесла още по-голяма мъка.
Реклама
Притиснатата китайска стопанска система също е проблем. Производителите, които се борят с политиката за " нулев коронавирус " и срутва на имотния пазар, през лятото бяха наранени от още един потрес: остра суша попречва корабоплаването и удари хидроенергията. Данни от бизнес изданието Caixin демонстрират, че продажбите на китайските производители са се свили през август спрямо предходния месец. Представянето на стопански системи, които нормално изнасят доста артикули и съставни елементи към Китай, също подсказва за неприятности. Производството в Южна Корея да вземем за пример замря през лятото, когато износът за Китай се срина.

Натискът, породен от високите разноски за сила и препъващата се китайска стопанска система, беше влошен от стягането на паричната политика. Бушуващото търсене на артикули през последните две години надвиши потенциала на фабриките, корабите и пристанищата и тласна нагоре инфлацията. Високите цени се оказаха извънредно устойчиви - частично с помощта на шока от войната в Украйна - заради което централните банки подхващат нападателни дейности. Подобно по едно и също време стягане се е случвало рядко през последния половин век, отбелязва Световната банка, и прилича обстановката, която докара до световна криза през 1982 година

Засега производителите в Индия и Югоизточна Азия устояват на насрещните ветрове. Това може да е резултат от напъните за диверсификация на веригите за доставки от Китай. През първите седем месеца на 2022 година износът на артикули от Китай за Съединени американски щати е повишен с 18% спрямо миналата година. Износът от Индия обаче е повишен с 30%, а този от Виетнам - с 33%, от Индонезия с 41% и от Бангладеш с 50%. И въпреки всичко тяхното благосъстояние в последна сметка е обвързано със международната стопанска система като цяло; в случай че тя продължи да отслабва, даже относително сигурни места мъчно ще избегнат спад.

Глобалната криза не е предизвестена. Производството претърпя компликации през 2015-2016 година и през 2019 година, като и в двата случая стопанската система избегна спад. Но в тези интервали политиката се промени трагично, с цел да се предотврати лавинообразно намаляване на растежа. В средата на десетилетието Федералният запас увеличи лихвените проценти доста по-бавно, в сравнение с пазарите чакаха, а Китай започва спешен поток от тласъци. През 2019 година, макар че данъчният проект на президента Доналд Тръмп разду американските дефицити, Фед се насочи към понижаване на лихвените проценти, стимулирайки международната стопанска система.
Реклама Не по кое време, а с какъв брой
Непосредствената вяра за сходни обрати е дребна. Засега Китай се придържа към политиката си за нулев коронавирус, което значи, че нови тласъци не биха подкрепили изключително растежа. Наскоро представители на Фед предизвестиха пазарите да чакат, че американските лихвени проценти ще се покачат повече и ще останат високи за по-дълго време даже в случай че това тласне стопанската система към криза. Всъщност, до момента в който разноските на американските консуматори остават постоянни, Федералният запас евентуално ще счита, че битката му с инфлацията не е завършила.

Сигурният залог е, че изискванията ще се влошат, преди да се подобрят. Но какъв брой по-зле ще стане? Световната банка показва три сюжета за идната година. Базовият е в сходство с настоящата консенсусна вероятност за растеж на глава от популацията от към 1.5%, само че който евентуално не дава отговор на мечтаното от централните банки намаляване на инфлацията - и затова съвсем сигурно е прекомерно оптимистичен. При втори сюжет на " внезапен спад " централните банки би трябвало да работят по-усилено, с цел да спрат инфлацията, само че все пак не съумяват да възстановят ценовата непоклатимост и растежът на Брутният вътрешен продукт на човек се забавя до 0.8%. При третия доста и по едно и също време стягане на паричната политика провокира криза, тъй че международното произвеждане се свива с към 0.4% на човек.

Всеки от последните сюжети би бил горчив за страните, които към момента се възвръщат от спада, породен от коронавирус. Дълговите натоварвания по света остават обезпокоително високи, а стопанските системи на доста страни изостават от предпандемичната си наклонност. Техните водачи ще следят забавянето на международното произвеждане с голямa паника.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР