Представителите на германския бизнес с тревога очакват, че новите наказателни

...
Представителите на германския бизнес с тревога очакват, че новите наказателни
Коментари Харесай

Американските мита могат да наводнят пазара на ЕС с руска и китайска стомана


Представителите на немския бизнес с паника чакат, че новите наказателни мита за вноса на алуминий и стомана в Съединени американски щати от доста страни, в това число Китай и Русия, ще доведат до преориентацията на комерсиалните потоци към други пазари, в това число на пазара на Европейския съюз.

Ако това в действителност се случи, то лобистите на немския бизнес ще упорстват за използването на защитни ограничения в полза на немските производители на стомана и алуминий. Това съобщи на конференция в Берлин членът на УС на Федералното обединяване на немската промишленост (BDI) Щефан Майер.

[b]СТО позволява защита[/b]

„ Ние сме доста разтревожени от преориентацията на китайската и съветска металургична продукция към Европейски Съюз след идното въвеждане на наказателните мита. Най-вероятно това е неизбежно, тъй като структурата на вноса на стомана и алуминий в Европейски Съюз е почти такава, каквато е в Съединени американски щати, тъй че е разумно, в случай че задграничните производители се насочат към европейски пазар “, уточни той.

Според Майер разпоредбите на СТО позволяват приемането на защитни ограничения при положение на краткосрочни всеобщи промени в направленията на комерсиалните потоци. Такива ограничения, сподели той, „ не са нашият избор “, само че „ ние сме задължени да отчитаме ползите на нашите производители на стомана и алуминий “.

Председателят на Източния комитет на немската стопанска система Волфганг Бюхеле чака напредък на свръхпроизводството на стомана и алуминий, тъй като наказателните мита преди всичко преследват задачата да реанимират производството на американските фабрики, които са изгубили своята конкурентноспособност.

[b]Какво ще се случи със международните цени на стоманата и алуминия?[/b]

„ Т.е. не става дума единствено за преориентирането на комерсиалните потоци, само че и за по-нататъшното увеличение на към този момент съществуващото поради Китай свръхпроизводство на стомана и алуминий в света, което не може да не се отрази и на цените “, сподели Бюхеле.

Какви тъкмо ще бъдат последствията от американските наказателни мета, той за момента не се наема да каже, само че не се съмнява, че „ китайците и руснаците ще се опитат повече да изнасят, до момента в който са отворени пазарите, което ще докара до ожесточаване на конкуренцията в Германия “.

А ръководителят на Източноевропейският съюз на немските предприятия Теодор Вуперман счита, че в краткосрочна вероятност цените на американския пазар няма да скочат по този начин мощно, че вносната стомана и алуминий ще запазят своята конкурентност, макар митата надлежно от 25% и 10%. Освен това, някои от ограниченията в Съединени американски щати изобщо не се ползват от американските фабрики.

[b]Сливане на лобистките организации[/b]

Впрочем, Бюхеле, Вуперман и Майер поканиха публицистите на конференция в Дома на немската стопанска система в Берлин напълно не за това да разясняват американските наказателни мита и техните последствия.

Тяхната цел бе да осведомят пресата за сливането на две организации, лобиращи ползите на немските компании, правещи бизнес в Русия, Централна и Източна Европа. Занапред тези ползи ще бъдат защитавани от взаимните старания на Източния комитет на немската стопанска система и Източноевропейския съюз на немската стопанска система.

Названието на новата организация за момента е тромаво, в нея се резервират предходните две. Но Волфганг Бюхеле даде обещание да измисли нещо сбито, само че запаметяващо се. Най-важното е, че всички немски компании към този момент могат да се извърнат към една организация, която да им окаже помощ и да ги съветва.

Източният комитет по-рано обслужваше огромния бизнес, Източноевропейският съюз – междинния и дребния. Взети дружно в този момент те имат към 400 фирми-членове от друг, диаметър, а измежду учредителите с изключение на BDI има и такива авторитетни организации, като Федералното обединяване на немските банки и Външнотърговското обединяване на немските компании от търговията на дребно.

Към сферите на ползите на новата конструкция влизат общо 29 страни. Както с горделивост акцентират участниците в конференцията, на тях се падат 18% от външнотърговския стокообмен на Германия. През 2017 година това са били 426 милиарда евро – повече, в сравнение с стокообмена на Германия с Китай и Съединени американски щати взети дружно /358 милиарда или 15% от немската външна търговия/.

[b]Търговията с Русия и глобите на ЕС[/b]

Най-големият търговски сътрудник от тези 29 страни през 2017 година е Полша. Стокообменът с нея е надхвърлил 110 милиарда евро. На второ място е Чехия с 87 милиарда, а по-късно Русия с 57 милиарда и Унгария с 51 милиарда.

Н съпоставяне с 2016 година размерът на руско-германската търговия значително е повишен – с 19%. Волфганг Бюхеле не чака тя да пораства със същите темпове и в бъдеще. Положителната динамичност е забавена от икономическите проблеми в Русия и запазващите се наказания.

Източният комитет от дълго време се оплаква от глобите, само че признава примата на политиката и не желае тяхното неотложно анулиране. Бюхеле, както и предходният министър на външните работи Зигмар Габриел, се афишира за последователно либерализиране на режима на наказания паралелно с осъществяването на минските съглашения. /ДВ
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР