Представители на Специализираната прокуратура и ГДБОП разкриха подробности за акцията,

...
Представители на Специализираната прокуратура и ГДБОП разкриха подробности за акцията,
Коментари Харесай

Нови разкрития: Безработни богаташи въртели нелегалното донорство на бъбреци за трансплантации в Турция

Представители на Специализираната прокуратура и ГДБОП разкриха детайлности за акцията, при която бяха арестувани четирима души, взели участие в скица за набиране на донори на бъбреци от страната ни в Турция.

На границата с Турция във вторник са задържани двама души, които са посочени за уредници и още двама, които са склонили да станат донори. Каналджиите набирали донори на бъбреци, които били продавани на тежко заболели наши сънародници в Турция.

Нуждаещиоте се от органите трябвало да платят по 60 000 евро. Трансплантациите се правили в Турция, където били представяни подправени документи за роднинска връзка сред донора и реципиента. Операцията е коствала сред 20 000 и 25 000 лв..

Смразяващи вести след удара по най-кървавата тайфа в България

Останалата част от групата се е занимавала с директното набиране на хора. Те са изготвяли нужните документи за Турция, където единствените условия са двете лица да са в роднинска връзка. Цената за тези услуги са били сред 50 000 и 100 000 лв..

"Изказваме огромна признателност на ГДБОП за сполучливата акция. Касае се за трудноразкриваемо закононарушение, при което недоволни няма, отнася се за даряване на живот ". Това съобщи Димитър Петров от Специализирана прокуратура по време на конференция.

При интервенцията са конфискувани мобилни телефони и интернационалните паспорти.

"Членовете на групата са четирима - трима мъже и една жена, престъпно проявени. Случаят е забавен, защото няма недоволни. Разкриването на групата е било комплицирано. Лицата са с българско поданство, едно от лицата с двойно.

Въпреки, че лицата не са работили, те са показали висок стандарт на живот. Някои от лицата са закупили апетитни парцели на тяхно име. В Турция са се представяли подправени документи за роднинска връзка, както и удостоверения за такава.

Спецакция разруши една от най-гнусните и кървави банди в България

Ръководителите на групата персонално са водили рецепиентите в клиника в България, където са се правили кръвни проучвания, като задачата е била да съответстват кръвните групи. В Турция се е правел тест за съгласуемост.

Има случаи, в които пробата е бил негативен. Тогава той се е прибирал в България. Пари са се давали единствено след осъществяване на трансплантацията. Донорите са били хора от малцинствени групи с невисок обществен статус и огромни финансови отговорности. Те са живеели в кварталите "Филиповци ", "Орландовци " и "Факултета " в София ", разкри Сийка Милева от прокуратурата.

Не е изключено да се откри, че обратно във времето и други лица са продавали органите си, посредством групата, добави Любомир Янев, който е зам.-директор на ГДБОП.

В медицинските заведения не са били наясно за незаконната скица, прецизират проверяващите.

Работата по случая продължава.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР