Представители на ресторантьорския бизнес и търговците на дребно в моловете

...
Представители на ресторантьорския бизнес и търговците на дребно в моловете
Коментари Харесай

Собственик на заведение в София ще работи и утре в знак на протест

Представители на ресторантьорския бизнес и търговците на дребно в моловете и през днешния ден изрекоха терзанията си от десетдневното затваряне. Невъзможност за заплащане на заеми, текучество на работната ръка, неспособност да се продаде стоката са единствено част от проблемите, свързани с следващия локдаун. В невъзможност собственичка на ресторант даже разгласи, че на следващия ден ще отвори в символ на митинг.

Заведение в столицата разгласи, че няма да затвори на следващия ден. Барът ще работи в символ на митинг против третото затваряне на заведенията за хранене от началото на пандемията. Собственичката споделя, че в случай че има ограничения, то те би трябвало да се съблюдават от всички. Казва и че не се опасява от санкцията. Нашият екип видя, че хора се обаждат, с цел да кажат, че ще дойдат тук на следващия ден, с цел да я поддържат.

Росица Коцева споделя, че на следващия ден няма да принуждава служащите си да идват, сама няма да може да сготви, само че барът ще е отворен. Затънала е в заеми, счита, че ограниченията 80 на 20 и 60 на 40 не работят добре, тормози се и за хората, които е наела.

" Ако ще се вършат ограничения, да се вършат същински ограничения т.е. както първоначално беше оповестено изключителното състояние и хората можеха да си разсрочат заемите и банките нямаха опрощение да кажат, че не е оповестено изключително състояние по тази причина заемите са изискуеми. В тази обстановка една санкция, един затвор дали има някакво значение? Няма ", сподели Росица Коцева, притежател на ресторант.



Солени санкции заплашват както притежателите на заведения, който работят макар възбраните, по този начин и клиентите им. Сервитьорите сега всеобщо напущат и стартират работа в колцентрове или като продавачи в моловете. И в огромните търговски обекти обаче обстановката преди следващото затваряне не е добра.

" Вече трети сезон поред нашата стока ще остане непродадена, при първото затваряне успяхме да продадем 60 % от досатвената стока, при втория локдаун успяхме да продадем 40 % от зимната и в този момент към този момент от пролетно лятната, не знам, ще бъде доста дребен % ", изясни Венцислав Николов, зам.-председател на Българската ритейл асоциация.



По мярката 60 на 40 съумяват да аплайват доста малко от чиновниците, споделя още Николов. По " Запази ме " пък хората получават парите си с месец и половина забавяне. Така че и тук чакат преориентация на личния състав. Според Венцислав Николов растеж на продажбите в събота и неделя, преди затварянето, няма.

" Два дни или пет дни да работим по-силно, това не оказва помощ въобще, когато сме затворени два месеца ", добави Венцислав Николов.

Според Николов моловете не са разплодник на вируса, тъй като са вложени доста пари във филтри, вентилационни системи и UV лампи. Има и надзор на входа, в магазин не се пуска повече от един човек на 20 кв. метра. Казва и че огромните магазини отвън моловете ще хитруват - ще заградят единствено 300 квадрата за клиентите си и в случай че хората преди са били на необятно, в този момент ще се лимитират в тази повърхност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР