Представители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) днес извършват

...
Представители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) днес извършват
Коментари Харесай

Заради "обосновано съмнение" Комисията за конкуренция влезе във веригите

Представители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) през днешния ден правят няколко неочаквани инспекции в офисите на търговски вериги като задачата е да ревизира има ли неразрешени съглашения, които водят до високите цени на храните.

След голям брой мнения на икономисти, че потребният ход на страната по адрес на цените е посредством инспекции за неразрешени практики на Комисията за защита на конкуренцията преди седмица тя изпрати в своя отбрана. От него се разбра и че е в ход е и авансово изследване във връзка нарастването на цените на съществени хранителни артикули в магазинната мрежа и на първо място в комерсиалните вериги в страната. Днес комисията стимулира дейностите си със забележителното повишаване на храните и собствен разбор, който несъмнено открил, че забележителният ценови растеж на питателните артикули на едро и на дребно чисто обективно не намира пазарна аргументация в разноските на производителите и другите участници във веригата за дистрибуция. За задачата комисията е сравнила волатилността при стойностите на главните ценообразуващи фактори за съответния интервал.
Това я стимулирало да откри дали не са налице спомагателни, непазарни фактори, които водят до повишение на цената на едро и в по-голяма степен на цената на дребно на следените хранителни артикули от първа нужда.

" Поражда се обосновано подозрение за съществуването на незаконосъобразни практики от страна на главните участници на пазара, измежду които безспорно са и огромните търговски вериги. В този подтекст вероятността обсъжданите пазарни феномени да се дължат на прикрити сделки и съглашения ограничаващи конкуренцията както по хоризонтала, по този начин и отвесни, не може да се изключи ", показват от ведомството.

След изказани неведнъж подозрения за качеството на работата на комисията в този момент от там показват, че тя ще упражни всички свои принадлежности по използване на закона и най-много антитръстовите си пълномощия.

Проверките на място са в наличието на чиновници на Министерство на вътрешните работи и след получено правосъдно позволение от Административен съд - София област. От офисите на сдруженията ще бъдат конфискувани както хартиени, по този начин и цифрови документи и преписка. От известието се схваща, че обект на инспекция е и Сдружението за съвременна търговия, където членуват множеството вериги.
 Според комерсиалните вериги таван на надценките ще съсипе дребните търговци Според комерсиалните вериги таван на надценките ще съсипе дребните търговци

Предстоящият обстоен разбор на събраните документи ще покаже дали са налице задоволително доказателства за предявяване на изказвания за осъществено нарушаване на сдруженията и техните обединявания, показват от комисията. Напомнят, че нарушаванията, свързани с установяване на цени - посредством съглашения или като решения на сдружения на предприятия попадат в категорията " тежки нарушавания ".

Напомнят, че Законът за защита на конкуренцията дава право на регулатора да освободи от имуществена глоба - до 10% от оборота за миналата година, на първото подред дружество, което разкрие присъединяване си в картела и даде доказателства, въз основа на които Комисията може да потвърди нарушаването. На второто и идващите по ред предприятия Комисия за защита на конкуренцията може да понижи имуществената глоба, в случай че дават доказателство, което има значително значение за доказване на нарушаването.

Настоящото. Въпреки изказваните през годините рецензии към него то и до момента е е заменено поради политическата рецесия в страната. последният парламент, само че не можа да я докара до дъно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР