Представители на арменската общност от цялата страна /София, Варна, Русе,

...
Представители на арменската общност от цялата страна /София, Варна, Русе,
Коментари Харесай

Арменците в България искат оставката на Епархийския съвет на Арменската църква у нас

Представители на арменската общественост от цялата страна /София, Варна, Русе, Бургас, Пазарджик, Сливен, Хасково и Силистра/ се събраха на събрание-митинг в Пловдив, където желаеха оставката на Епархийския съвет на Арменската черква у нас, заяви Българска телеграфна агенция. Според събралите се в двора на Арменската черква в Стария град има действителната опасност Арменската апостолическа православна света черква в България да остане без свещенослужители.

Недоволството е против признатия Устав на Арменската Епархия в България, който, съгласно протестиращите, " е признат тихомълком и нарушава равновесието сред духовната и светската власт в общността, като се дава превес на светската ". Протестиращите настояват още, че този Устав не дава опция за смяна в състава на Епархийския съвет. Приетият правилник е импортиран и вписан в Софийският градски съд, само че не е признат от Светия трон в Армения. Според недоволстващите този правилник е срещу каноните, поради игнорирането на свещениците и на техните права и срещу народа, който желае да има законен правилник.

Недоволството е подбудено още поради неподновяването от Епархийския съвет на визата за пребиване у нас на свещеника Дер Бохос Михарян от Бургаската енория. Днес към стотина арменци от енорията в Бургас пристигнаха в Пловдив, с цел да защитят своя духовник Дер Бохос Михарян и желаеха да му бъде удължена визата, която изтича в края на октомври. Ние сме удовлетворени от неговата работа като нравствен лидер, сподели пред Българска телеграфна агенция Мадлен Микапян.

Напрежението измежду арменската общественост е засилено и от това, че във Варна към този момент трети месец нямат нравствен представител, след отвод за продължение на виза. Това са три енории в Североизточна България, които са без духовник, в случай че свещеникът от Бургас си замине, други три енории в Югоизточна България също ще останат без нравствен представител. Също по този начин свещениците от Пловдив и от Русе са подали своите оставките, защото са упреквани в неуместни неща, сподели пред Българска телеграфна агенция Мариям Гарабедян. Според нея, в случай че не се откри решение на казуса, единадесет от общо 13 енории в България ще останат без свещеници. По думите й единственият човек, който може да оправи нещата е Антраник Шакарян, ръководител на Епархийския съвет.

Днес да поддържа недоволстващите в Пловдив пристигна и Тетев Якобян, архиерейски наместник на Арменската апостолическа черква в Румъния и България.

Според статистиката арменската общественост в България наброява към 6 000 души, като в Пловдив самоопределилите се етнически като арменци са 1700, а семействата завършващи на -ян в града са над 6000.

На събранието-митинг през днешния ден стартира подписка-декларация, с която се желае оставката на целия Епархийски съвет на Арменската черква в България. Само през днешния ден в Пловдив в нея се подписаха над 450 души, през идващите две седмици тя ще бъде разпратена до всички енории на арменската черква у нас и чака да бъде подкрепена от над 3500 енориаши, сподели за Българска телеграфна агенция представител на Арменската общественост в Пловдив. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР