Представите на българските политици за парламентаризма са тотално сбъркани, защото

...
Представите на българските политици за парламентаризма са тотално сбъркани, защото
Коментари Харесай

Политолози: Може да се окаже, че обединението на ПП и ДБ ще отблъсне електорат

„ Представите на българските политици за парламентаризма са тотално сбъркани, тъй като чакат управническата формула да се сътвори на изборите. Във всички европейски демокрации тя се основава в Народното събрание “. Това разяснява пред Euronews Bulgaria политологът и проф. Румяна Коларова.

„ Основната уязвимост на българските парламенти е, че не познаваме нито един, в който да е имало преструктуриране на парламентарното болшинство. Това се смята за нещо доста неприятно. А във всички европейски парламенти това се случва. Там функционалността на Народното събрание е точно да се създаде формулата, по която може да се ръководи. Това е и преимуществото на парламентарната пред президентската формула “, изясни специалистът.

„ Продължаваме промяната “ пропуснаха няколко благоприятни условия и акълът им идва постфактум. Защото в предходния парламент можеха да създадат тази стратегия с 4 целта. Тогава те имаха и парламентарна база, доста малко депутати им трябваха. Но това не става като някой се изперчи и каже „ ние чакаме на някой да му проговори съвестта “, счита проф. Румяна Коларова.

„ С държанието си партиите в 48-то Народно заседание не създадоха никакъв действителен резултат “, добави сътрудника ѝ политолог Атанас Радев.

В спиралата, в която се намираме сега, бихме могли да получим порция от същото в бъдещото 49-то Народно събрание. Мнозинството и електоратът на партиите на „ смяната “ по-скоро се свива. В политиката 1+1 не прави 2. По-скоро прави или 1, или 3 “, сподели Радев във връзка обединяването на Политическа партия и Демократична България.

„ Това можеше да стане на предходните избори. В момента, когато поддръжката им ерозира, те нямат визия какъв им е електоратът. Може да се окаже, че това обединяване ще отблъсне “, добави проф. Коларова.

„ Политическа партия се опита да пришие Българска социалистическа партия към ГЕРБ, а всички изборни победи на ГЕРБ са били със мощно опълчване на Българска социалистическа партия. Предизборно няма по какъв начин Българска социалистическа партия и ГЕРБ да застанат едни до други. Това са партии, които имат доста ясни структури и доста мощна организация. Те знаят, че на избори би трябвало да бъдат безусловно един против различен “, сподели проф. Коларова.

„ Обединение може да е търси по тематиките, които останаха в 48-то Народно събрание – правосъдна промяна, антикорупционно законодателство и така нататък, при които отново става въпрос за асимилиране на средствата по Плана за възобновяване “, добави Радев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР