"Представихме проекта за бюджет на Столичната община за 2022 г.,

...
"Представихме проекта за бюджет на Столичната община за 2022 г.,
Коментари Харесай

През 2022 г. планираме 820 млн. лв. собствени приходи: Фандъкова

"Представихме плана за бюджет на Столичната община за 2022 година, който можете да разгледате в детайли на уеб страницата ни.

С него осигуряваме вложенията в стратегическите планове на града - разширението на метрото, строителството на градските кръгове, нови детски градини и екология.

За страдание, остава неизясненост в разходната част, обвързвана с цените на главните енергоносители и първични материали, които общината и общинските сдружения ще би трябвало да заплащат. Затова при нужда в средата на годината може да предложим актуализация.

През 2022 година планираме 820 млн. лева лични доходи. Те включват две съществени пера – локални налози в размер на 457 млн. лева (основно налога върху парцелите, колите и при придобиване на имущество) и такси - 292 млн. лева, като 83% от тях е такса битови боклуци, която се изразходва единствено за действия по чистотата. Останалите средства са от наеми, наказания и продажби.

Към приходната част на бюджета сме обезпечили 272,9 млн. лева от европейски стратегии за съответни планове, 119,16 млн. лева са целевите капиталови заеми, а 766 млн. лева са за финансиране на държавно делегирани действия.

Пояснявам, че делегираните държавни действия са целеви, съвсем 100% са за заплати и осигуровки на учителите, обществени служащи, медицинските сестри в учебните заведения, както и част от издръжката в секторите обучение, обществени действия и просвета.

За поредна година Столичната община не получава никаква изравнителна дотация от държавния бюджет.
9 милиарда лева е приносът на жителите на София към държавния бюджет под формата на другите данъчни доходи.

За съпоставяне, локалните налози, които общината събира от столичани и влага в града са в 457 млн. лева
Разликата е съвсем 20 пъти. Затова не преставам да упорствам, че когато Столичната община желае поддръжка от държания бюджет за планове или действия, тя не желае нещо, което не й се дължи, а връщане на дребна част от направеното от столичани за вложения там, където живеят.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР