Представено бе изпълнението на първия етап от проекта за подмяна

...
Представено бе изпълнението на първия етап от проекта за подмяна
Коментари Харесай

Във Видин представиха първия етап от проекта за подмяна на отоплителни уреди с екологични

Представено бе осъществяването на първия стадий от плана за замяна на отоплителни уреди с екологични
​Това стана на конференция, на която бяха оповестени и идните действия по план „ Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Видин “. В началото на събитието кметът доктор Цветан Ценков акцентира, че това е извънредно комплициран за осъществяване план, само че общинската администрация е мощно стимулирана и е положила всички старания дейностите да бъде осъществени качествено и в период. „ Проектът дава опцията да се подменят отоплителните уреди на към 3400 видински семейства. От друга страна по този начин отговаряме и на упованията на нашите съграждани Видин да се трансформира в зелен и чист град “, съобщи кметът, като напомни, че планът ще способства за понижаване равнищата на фини прахови частици във въздуха.
​Ръководителят на плана инж. Румен Лилов показа изпълненото през първия стадий на плана, като регистрира, че всички планувани действия са осъществени.

„ Приемете моето увещание, че план „ Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Видин “ върви в период, няма никакъв риск планът да не бъде изпълнен и, най-важното, към 3400 семейства на края на плана през 2024 година сигурно ще получат своите нови екологично чисти отоплителни уреди “, сподели заместник-кметът по европейски политики и вложения Десислава Тодорова. „ Имаше огромно закъснение, което не е по наша виновност “, добави тя, като посочи, че по първичен проект за първия стадий на плана са били планувани 18 месеца, само че в последна сметка дейностите са изпълнени за 4 месеца. Заместник-кметът акцентира, че с помощта на мобилизацията и положените старания няма риск да бъде изгубено финансирането, което е в размер на над 12 млн. лева
Заради огромния публичен интерес, заместник-кметът още веднъж обясни какви са идващите стъпки, директно касаещи жителите:
 Посланикът на Русия посети Видин (СНИМКИ) Посланикът на Русия посети Видин (СНИМКИ)
Официалната аудиенция на Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова бе по покана на кмета на Общината доктор Цветан Ценков. Тази заран той...
1. Извършване на инспекции на място дали заявеното в заявката подхожда на действителната обстановка в домакинствата;
2. Сключване на контракти сред Община Видин и утвърдените кандидати;
3. Подмяна на отоплителните уреди на дърва и въглища в утвърдените семейства.
До 31 май Община Видин ще подава в Министерство на околната среда и водите всички нужни документи от първия стадий, след което Министерството ще извърши инспекция. В момента се ревизират подадените заявки и се отстраняват всички грешки и пропуски, след което ще бъде разгласен лист с претендентите, минали първия стадий – оценка за административно сходство. Поради огромния размер работа е допустимо срокът, в който това ще бъде осъществено, да се удължи и след в началото оповестената дата 17 юни. Паралелно с това ще бъде готова и оповестена публичната поръчка за доставка и монтаж на екологичните уреди. Десислава Тодорова посочи, че на този стадий, на база на обработените досега заявки, най-вероятно ще бъде оповестена и втора покана за кандидатстване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР