Представата за котка при болшинството хора се изчерпва най-често с

...
Представата за котка при болшинството хора се изчерпва най-често с
Коментари Харесай

Кои породи котки спят най-много?

Представата за котка при болшинството хора се изчерпва най-често с една и също визуализация - мъркащата пухкава топчица, която спи на прозореца, до печката, или на кое да е меко и комфортно местенце у дома. Това е изцяло разбираемо, котката е животното, което прекарва най-дълго време в сън от всички домашни любимци и един от най-големите поспаливци в животинското царство въобще. Котките могат да спят до 18-20 часа в денонощие, въпреки че приблизително прекарват в сън към 14-16 часа.

От какво зависи това дълготрайно спане?

Много животни спят дълготрайно според от сезона, температурите и други аргументи, само че при котаците тези съображения не важат. Те спят доста, без значение от сезоните. Установено е, че приспособяват метода си на спане съгласно храната си, от периодичност на приемането и количеството на дажбата. При по-малко количество котешка храна, това пъргаво животно е по-активно и спи по-малко.

Друг индикатор на ритъма им на сън е графика на стопанина. Въпреки наследствените заложби, те са в положение да синхронизират биологичния си темп с този на индивида, с който живеят.

Продължителността на съня зависи и от количеството светлина, което получават денем. Котаците са чувствителни към светлината и колкото по-светло е, толкоз по-малко спят. Затова в тъмно и дъждовно време писаната спи очевидно повече.

Значение има и възрастта на котката, здравословното положение, в което се намира, тъй като има заболявания, които подготвят към прекомерна унесеност.

Склонността към унесеност при котките даже зависи от особеностите на породата, която дефинира характера на животното, а настрана стои и въпросът със личните потребности от сън, които всяка котка има, както е при хората.

Всички котки следват съществени модели на сън, без значение от какво порода са, и те би трябвало да се знаят от стопаните, с цел да могат да преценяват вярно дали продължителността на съня при техния питомец е в границите на естественото, или повода се крие в проблем при котето.

Модел на сън при котката

Малки котета от 0 до 6 месеца

Мъниците спят повече от възрастните котки. Новороденото спи съвсем 24 часа дневно. Събужда се напълно за малко, за кърмене и още веднъж заспива. По време на съня то освобождава хормона на растежа, тъй че това е добра вест, котето просто се грижи да порасне по-бързо.

Ако обаче е доста мъчно да бъде събудено от сън, мъничето може да има здравословен проблем и по тази причина е добре да го види експерт.

Подрастващи писанчета от 6 месеца до 2 години

 Чинчила котка

Тази възрастова група няма потребност от толкоз доста сън като мъниците, само че въпреки всичко обича да се изтегне на топло или на слънце. На тази възраст са най-активни по здрач, тъй като в действителност котката не е тъкмо нощно животно, интензивността му е по здрач. Буди се обаче нощем, тъй като естествената му плячка бодува тогава е време за лов.

Възрастни котки от 2 до 7 години

Възрастните котки са в същото състояние като подрастващите във връзка с съня, само че те към този момент имат одобрени места за сън. Понякога ги сменят, както и богатия подбор от позиции, само че това е в реда на нещата.

Котки в преклонна възраст над 7 години

Старците измежду котаците спят повече от възрастните и юношите, само че това е естествено положение, обвързвано с процеса на стареене. Тъканите им се възвръщат по-бавно, по тази причина им е необходим повече сън.

Защо котките спят толкоз доста?

Котката е натурален див звяр. В природата те би трябвало добре да пазят силата си, с цел да може по време на лов да развият задоволително добра скорост, преследвайки плячката си. Макар че опитомените котки нямат този проблем, това е част от тяхната еднаквост, наследена от ловуващите предшественици. Ловът е нощно занятие за дивата котка. Затова денят е време, в което се акумулира сила, тъй че сънят е всекидневно събитие.

Категоричен отговор на въпроса за продължителността на котешкия сън въпреки всичко няма. Колкото по-активна е писанката в домашна условия, толкоз повече потребност от сън има. Това предписание обаче е напълно условно, тъй като има прекалено много образци, които го отхвърлят. Мъркащото богатство може да прекарва доста време в сън и просто от досада.

Тези грациозни създания имат по-силна потребност да презаредят батериите. Биологичният им часовник е по този начин организиран поради наследството от античните им предшественици, които са ловували по здрач и по изгрев слънце. Истината обаче е по-различна от основаното пътем усещане.

 Скотиш фолд

Котката спи същински единствено в границите на няколко минути, в останалото време тя просто дреме. Има специфичен термин за това положение, назовава се котешка сънливост. Това е самобитен режим на подготвеност, когато могат да отговорят на всяка опасност. Дрямката трае от 15 до 30 минути, против 5 минути бездънен сън. Това малко положение се познава по позата на писанката - тя е легнала и свита. Дрямката се познава по това, че котката е в поза, като че ли се готви до скочи. Това е част от инстинкта на самозапазване на животното. То е ловджия в дивата природа, само че също по този начин е плячка за други хищници и би трябвало да бъде нащрек, даже когато си почива. Двете положения непрестанно се редуват, до момента в който животното дефинитивно се разбуди.

Сред котаците има по-лениви и по-бодърстващи. Не единствено като самостоятелна специфичност, само че и като изложение на по-голяма група котки, каквито съставляват породите. Кои породи котки спят най-вече?

Персийска котка

Персийките схващат доста добре цената на понятия като разформироване и отмора. Нежни и спокойни, тези екзотични хубавици с пухкава гъста четина са постоянно в подготвеност да се разположат царствено върху всяка мека повърхнина. Тях не ги впечатлява катеренето и скачането, въпреки да се радват да поиграят със стопанина. Бързо се уморяват и могат скоро след играта да бъдат видени да си почиват, дремейки на дивана.

Екзотична котка

Тази порода е вариация на персийската, единствено че с пай косъм на палтенцето. По темперамент те са като персийската си родственик - тихи, спокойни и привързани повече към топлия скут на стопанина и меката възглавница, в сравнение с към игрите. Съответно прекарват доста време в сънливост и отмора.

Британската късокосместа

Това е извънредно приятна и адаптивна котка, отличаваща се с спокоен и спокоен манталитет. Не обича да препуска из къщата, вместо това на драго сърце дреме някъде и мързелува. Тя е измежду породите котки, спящи доста.

 Британска късокосместа котка спи доста

Руска синя

Руската синя котка е любвеобилно, мекичко творение, което на драго сърце прекарва времето си в усамотение, дремейки часове наред на слънце. Тези котета са мързеливи и пасивни и избират да си почиват на тясно и умерено място, вместо да се забавляват с игри.

Регдол

Представата за котка, която спи в скута на стопанина сигурно е пристигнала от тази порода. Регдолът не е игриво коте, избира да спи в скута на своя човек и в краен случай да го следва като кученце по петите.

Шотландска клепоуха

Тази порода се отличава със своята привлекателност и мирен манталитет. Лесно се приспособяват към нова среда и незабавно си намират място, където да се сгушат и да задремят. Предпочитат съня пред дейните занимания и игри.

Каквато и порода да бъде котето, най-характерното за него е че може да спи на всички места и когато и да е. С това изпълва с още едно наличие името котка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР