Предсрочните парламентарни избори в България на 2 октомври бяха оспорвани

...
Предсрочните парламентарни избори в България на 2 октомври бяха оспорвани
Коментари Харесай


Предсрочните парламентарни избори в България на 2 октомври бяха оспорвани и основните свободи бя

Предсрочните парламентарни избори в България на 2 октомври бяха оспорвани и главните свободи бяха спазени, макар че обвиняванията в пазаруване на гласове и напън върху гласоподавателите повлияха негативно на част от процеса. Това се показва в известие на Съвета на Европа, което цитира изказване на интернационалните наблюдаващи от Парламентарната асамблея на организацията, които наблюдаваха предварителните избори за Народно заседание у нас.

Отбелязва се, че изборите са били спокойни, минали са безпрепятствено, били са добре проведени, предизборната акция е била свободна, само че гласоподавателите са били изтощени поради трите вота предходната година. Допълва се, че тонът на акцията е бил отрицателен и са били разменяни обвинявания в корупция и злоупотреби.

Според наблюдаващите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) е нужен политически компромис, с цел да се обезпечи дълготрайна непоклатимост в България. Тяхната оценка сочи, че отговорността на новоизбраните народни представители е да създадат всичко допустимо, с цел да си върнат доверието на гласоподавателите, които през вчерашния ден не са посочили висока интензивност.

Наблюдателите са на мнение, че българските медии не ревизират думите и дейностите партиите. Изводът е, че по този начин гласоподавателят бива лишен от опция да оцени претендентите за властта, съобщи Българска телеграфна агенция.

Допълва се, че българските медии водят оживени диспути със независимост на изразяването, само че концентрацията на медийна благосъстоятелност и тесните връзки сред някои медии и политически партии понижават плурализма и публичното доверие в работата на публицистите. Отчита се, че делата, заведени против самостоятелни проверяващи медии, водят до автоцензура.

Новинарските излъчвания в най-гледаното време следяха служебното държавно управление и президента, чиито сериозни изказвания постоянно поставяха в неравностойно състояние партиите, които те упрекваха за актуалните социално-икономически проблеми, макар че някои малките екрани направиха спомагателни инспекции, допълват наблюдаващите.

Повтарящите се изказвания за пазаруване на гласове, напън върху чиновниците на бюджетна заплата и зависимостта на гласоподавателите от локални работодатели в стопански уязвими общности пораждат опасения за способността на жителите да създадат своя избор без боязън от отмъщение. Изборното законодателство не преглежда задоволително въпроса с присъединяване на висши държавни чиновници в политически акции, а сходни случаи повдигат опасения за корист с бюджет и обезпечаването на равни условия, се показва в изказването.

Тяхната оценка сочи още, че болшинството от българските гласоподаватели имат доверие в машините за гласоподаване, въпреки с тях да се основават усложнения за някои по-възрастните. Отчита се, че машините не са пригодени за потребностите на хора с увреждания.

Според представителите на ПАСЕ българското изборно законодателство съдържа правила, несъвместими с интернационалните условия, както и двусмислени разпореждания и дефекти, които въздействат негативно на изборния развой. Остава да бъдат прегледани няколко дългогодишни казуса, в това число за пасивните и дейните изборни права, възбраната за предизборна акция на езици, разнообразни от българския, и рестриктивните мерки на опцията за оборване на изборните резултати, разясняват наблюдаващите.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР