Предсрочните парламентарни избори на 2 октомври за пореден път показаха,

...
Предсрочните парламентарни избори на 2 октомври за пореден път показаха,
Коментари Харесай

Какви коалиции са възможни за стабилен кабинет?

Предсрочните парламентарни избори на 2 октомври за следващ път демонстрираха, че въпреки и да има фиктивен победител - ГЕРБ, то никоя партия сама не може да сформира държавно управление без да има необятна парламентарна поддръжка в 7-партийното Народно заседание. Изводът е, че гласоподавателят отреди на политическите водачи да водят взаимни договаряния.

Има ли и какви са вероятните обединения, които да основат устойчиво ръководство?

Ето и данните за разпределението на мандатите изчислени от организация " Маркет линкс " на база резултатите, оповестени от ЦИК при обработени 100% протоколи.  

Така ГЕРБ-СДС получават - 67 мандата, " Продължаваме промяната " - 53, Движение за права и свободи - 36, “Възраждане ” -27, Българска социалистическа партия - 25, “Демократична България ” - 20, а “Български напредък ” - 12.

Първите и вторите - ГЕРБ-СДС и " Продължаваме Промяната " получават общо 120 места в 48-ото Народно заседание. На двете партии не им доближава един депутатски мандат за устойчиво болшинство. 

Лидерите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев към този момент на няколко пъти обявиха, че няма да вземат участие в обединения с ГЕРБ и Движение за права и свободи. 

С кого тогава може да ръководи ГЕРБ?

Ако към техните мандати се добави и резултатът Движение за права и свободи се получават 103 мандата. В този случай ще е нужна най-малко тройна или четворна коалиция. 

Хипотетично, в случай че от “Български напредък ” поддържат ГЕРБ и Движение за права и свободи, то мандатите на трите партии ще станат 115. Това също е незадоволително за устойчиво болшинство в 240-местния български парламент.

Това значи, че ГЕРБ ще би трябвало наложително да търсят поддръжка и от останалите три сили - “Възраждане ”, Българска социалистическа партия или “Демократична България ”. 

Какви са опциите за обединяване към вторите - " Продължаваме Промяната "? 

Ако към резултата на Политическа партия математически се прибавят тези на останалите участници в обединението, която сътвори предходното постоянно държавно управление Българска социалистическа партия и “Демократична България ”, то се получават 98 места в Народното събрание. Това също е незадоволително за болшинство от 121 депутати.

При изключване на ГЕРБ и Движение за права и свободи, то коалиция на Политическа партия би могла да се случи единствено с присъединяване на “Възраждане ”.
ТЕМА преди 22 минути 166 преди 1 час 646 преди 2 часа 2412
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР