Председателят на Йоббик Габор Вона Унгарската партия Йоббик, известна преди

...
Председателят на Йоббик Габор Вона Унгарската партия Йоббик, известна преди
Коментари Харесай

Унгарската Йоббик очаква по-голяма изборна подкрепа, след като изостави крайнодесните позиции


Председателят на " Йоббик " Габор Вона

Унгарската партия " Йоббик ", известна преди със ксенофобските си и антисемитски визии, залага на това, че ориентацията й към центъра ще й завоюва повече гласове на изборите идващия месец и ще й разреши да се трансформира в главен съперник на премиера Виктор Орбан.

Докато " Йоббик " последователно се отхвърля от крайнодесните си позиции за Европа, имиграцията и по други въпроси, ръководещата партия ФИДЕС на Орбан прави изострен завой надясно с изявления, че Унгария би трябвало да резервира " етническата си еднородност " и сравняване на Евросъюза със Съветския съюз.

На власт от 2010 година, ФИДЕС продължава да води със забележителна преднина в допитванията, само че милиони унгарци към момента не са решили кого да поддържат на изборите на 8 април и умереният нов звук на " Йоббик " притегля доста гласоподаватели.

" Това (промяната) повече ми подхожда. Сега повече одобрявам партията, в сравнение с когато я подиграваха, че е нацистка ", споделя 60-годишният последовател на " Йоббик " Дежо Борбаш от град Надканижа в Западна Унгария.

В Надканижа, както и в доста други изборни региони в страната, претендентът на " Йоббик " е в изравнени позиции с титуляра от ФИДЕС.

Председателят на " Йоббик " Габор Вона излъчваше убеденост на протест в Будапеща наскоро.

" Не се опасяваме от Орбан. Досегашният министър председател ще бъде запратен в тъмните страници на историята. След 8 април той ще падне от власт ", съобщи Вона.

Социологическите изследвания в този момент подреждат " Йоббик " на втора позиция с 12-14 % поддръжка, при към 30 % за ФИДЕС, само че съгласно някои социологически организации поддръжката за ФИДЕС може да е пресилена, защото някои унгарци заобикалят да показват обществено несъгласието си с нея.

" Очаквам " Йоббик " да реализира неочакван резултат спрямо допитванията, с доста по-силен, по-добър резултат на изборите ", сподели Тамаш Борош, политически анализатор в мозъчния концерн " Полиси солушънс ".

" Това не значи, че те ще завоюват изборите или че ръководството ще бъде заменено, само че " Йоббик " очевидно ще стане най-голямата опозиционна мощ надалеч пред останалите ", означи той.

В момента " Йоббик " разполага с 24 депутати в 199-членния парламент, при 131 на ФИДЕС и 28 социалисти. Социалистите в последните месеци са в оттегляне и се чака да изгубят места.

Според Борош " Йоббик " би могла да притегли доста от колебаещите се гласоподаватели, които съставляват към една трета от елекстората. Някои може да не признават в допитванията че поддържат " Йоббик ", поради твърдолинейното минало на партията, споделят анализатори.

Промяна в отношението

" Йоббик " ускори офанзивите си против формалната корупция и връзкарските назначения, приканва за повече старания за превъзмогване на общественото неравноправие в Унгария и за прекъсване на всеобщата миграция на маджарски служащи към по-богатите страни в Западна Европа.

При ръководството на Орбан годишният стопански напредък в последните години още веднъж е към 4 %, само че Европейски Съюз и правозащитни организации упрекват премиера в подкопаване на медийните свободи и независимостта на правосъдната система, ориентиране на Унгария към авторитаритаризъм.

По подигравка ФИДЕС през днешния ден звучи значително като тогавашната " Йоббик " с яростните си рецензии към Европейски Съюз и имиграцията.

Висшият политик от " Йоббик " Мартон Дьондьоши сподели, че е ужасяващ от това, че ФИДЕС е възприела детайли от тогавашната стратегия на партията му и ги е довела до прекаленост.

Той назова демонизирането на родения в Унгария милиардер човеколюбец Джордж Сорос от Орбан " откачено ". Орбан упрекна Сорос, че се пробва да залее Европа с мигранти мюсюлмани - обвиняване, коeто предприемачът изрично отхвърля.

" Може да си срещу доста неща, които Джордж Сорос поддържа, в това число демократичната идеология или либерално-социалната доктрина, само че не може да водиш такава ненавистническа акция против обособен човек или идеология ", сподели Дьондьоши.

Подобно на партията си, Дьондьоши - привлекателен предприемач, получил образованието си в Ирландия - е минал дълъг път в последните няколко години. През 2012 година той провокира отвращение, като прикани да се сформира лист на депутатите с еврейски генезис, само че след това сподели, че не се бил изразил задоволително ясно и че в този момент счита сходна реторика за рискова.

" Това са първите избори, когато можем да подложим цялата нова тактика и парадигма на тази партия на действителна инспекция. Това е голяма инспекция за " Йоббик ", призна политикът.

Дьондьоши сподели, че " Йоббик " се концентрира върху " Топ 40 " изборни региона, всички те - отвън Будапеща и най-вече в селските области, давайки опция на леви и зелени претенденти да хвърлят силата си в лишаването на ФИДЕС от депутатски места в градските региони.

Той предвижда, че партията му може да завоюва до 100 места в новия парламент - прекомерно висока летва съгласно политическия анализатор Борош, който сподели обаче, че при все че " Йоббик " би могла да продължи да набира поддръжка и в бъдеще да се трансформира в противник за властта.

Председателят на " Йоббик " Габор Вона изключи каквато и да било бъдеща коалиция както с ФИДЕС, по този начин и със социалистите, само че наред с това даде знак, че може да си сътрудничи с по-малки партии като демократичното младежко Движение " Моментум " или зелената партия ЛМП ( " Лехет маш а политика ", което се превежда като " Политиката може да бъде друга " ).

Изборната конкуренция беше разтърсена предишния месец от междинни избори, на които един дилетант в политиката, подсилен от цялата съпротива, победи с лекост претендента на ФИДЕС за кмет на град Ходмезьовашархей - бастион на партията на Орбан.

" Има механически благоприятни условия да бием ФИДЕС и на националните избори. Само би трябвало да намерим метод да го създадем ", сподели Дьондьоши.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР