Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) подаде до Върховния административен

...
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) подаде до Върховния административен
Коментари Харесай

Лозан Панов обжалва решение на Съдийската колегия

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) подаде до Върховния административен съд (чрез Висшия правосъден съвет) тъжба против решението на Съдийската гилдия по т. 5 от Протокол № 13/20.04.2021 година С обжалваното решение е предписан отвод да се образува дисциплинарно произвеждане за налагане на дисциплинарно наказване на арбитър – ръководител на Апелативния профилиран углавен съд по импортирано предложение от ръководителя на Върховен касационен съд.
В жалбата се акцентира, че отводът е предписан откакто с решение от 02.04.2021 година на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е анулирано решението на Съдийската гилдия от 26.02.2019 година, с което кадровият орган отхвърля образуването на дисциплинарно произвеждане по направено от ръководителя на Върховен касационен съд предложение за налагане на дисциплинарно наказване и е върната административната кореспонденция на Висшия правосъден съвет за продължение на производството.
 Лозан Панов апелира отхвърли да му дадат документите за осъществени за него инспекции Лозан Панов апелира отхвърли да му дадат документите за осъществени за него инспекции
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати посредством Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) до Административе...
Според ръководителя на Върховен касационен съд с следващия си отвод да образува дисциплинарно произвеждане Съдийската гилдия е осуетила опцията да бъде извършена плануванаъа в закона процедура за разглеждане на основателността на направеното предложение, защото липсват спънки да се образува дисциплинарно произвеждане, доколкото предлагането за формиране на такова против арбитър Ушев е възможно, обосновано е, като съдържа подробни претекстове за съответно изложени условия за осъществени дисциплинарни нарушавания по член 307, алинея 3, т. 3 и т. 4 от Закон за съдебната власт, заради което не са налице учредения за отвод за формиране на дисциплинарно произвеждане. „ А дали да наложи или не дисциплинарно наказване преценка има Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет, откакто прегледа основателността на предлагането всъщност “, безапелационен е ръководителят на Върховния касационен съд. Той сочи процедура на Върховен административен съд, съгласно която въпросът дали изказванията в направеното предложение за налагане на дисциплинарно наказване подхождат на обективната реалност, както и дали могат да бъдат потвърдени с възможни доказателства и доказателствени средства, е въпрос по основателността на настояването. Ако обстоятелствата и събитията, за които се твърди, че реализират състав на дисциплинарно нарушаване не бъдат потвърдени или в случай че не се откри отговорно държание на магистрата, или се откри съществуването на други условия, изключващи дисциплинарната отговорност, Висшият правосъден съвет разполага с пълномощието да не наложи дисциплинарно наказване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР