Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова колегите си

...
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова колегите си
Коментари Харесай

Лозан Панов настоява за силно лидерство в съдебната система

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов прикани сътрудниците си за повече интензивност. " Нуждаем се от мощно водачество в правосъдната система. Защитата от похищения не е задача на различен, а на нас самите ", съобщи арбитър номер едно при откриването на конференция на тематика " Независимостта на съда - настоящи аспекти в практиката на Европейския съд по правата на индивида ", представен от БНР.

По думите му съдът би трябвало да бъде самостоятелен от всички институции, в това число и от прокуратурата, която излъчва една от страните в процеса.

За страдание, прокуратурата закупи власт над съда, което е неуместно в една демократична страна, акцентира ръководителят на Върховен касационен съд.

Панов е на мнение, че главните закани за независимостта на съда идват от самата правосъдна система, о т прокуратурата и в частност от основния прокурор.

Вчера в постройката на Висшия правосъден съвет Лозан Панов прикани способените органи да стартират следствие на търговия с въздействие по данни , изнесени от министър-председателя и основния прокурор.

Позицията му е във връзка изявление от премиера Бойко Борисов за метода, по който се прави изборът на тримата огромни в правосъдната система и друго изявление, по тази тематика, на основния прокурор Сотир Цацаров при чуването на Иван Гешев за основен прокурор във Висш съдебен съвет.

Председателят на Върховен касационен съд напомни различен случай с данни за търговия с въздействие - записите " Яневагейт ", в които се загатват основният прокурор и министър-председателят.

Този път обаче, самите те оповествяват такива данни, означи Панов и добави, че в този момент въпросът е къде са проверяващите органи.

Председателят на Върховен касационен съд дефинира като " странна " концепцията да се назначава самостоятелен прокурор, който да може да проверява основния прокурор и който се избира с 2/3 болшинство от прокурорската гилдия. Панов сложи въпроса до каква степен самостоятелен ще бъде този прокурор, откакто изборът му ще бъде реализиран от някогашни и бъдещи подчинени на основния прокурор.

Той добави още, че съвещание на Венецианската комисия ще има на 6 декември и тогава ще станат ясни дефинитивно какви ще бъдат рекомендациите им за правосъдната ни система , за които министър председателят съобщи, че поема отговорност да извърши напълно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР