Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обжалва отказа на

...
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обжалва отказа на
Коментари Харесай

Лозан Панов обжалва отказ да получи цялата документация за проверки спрямо него |

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов апелира отхвърли на основния правосъден контрольор Теодора Точкова да му бъде предоставена цялата документи за всички осъществени по отношение на него инспекции.

В жалбата си Панов припомня, че достъпът до социална информация е конституционно обезпечено право. 

Точкова даде на Панов единствено извлечения от протоколите за прекратяването на водени против него инспекции, напомня БНР. Отказът ѝ да даде цялата документи е стимулиран с експлицитното противоречие на наранени трети лица и съществуване на служебна загадка за част от желаната информация.

В жалбата си, с изключение на Конституцията, арбитър номер едно Панов цитира и процедура на съда в Страсбург, съгласно която неоснователният отвод да бъде предоставена социална информация съставлява монопол, който пък се явява форма на цензура и е в нарушаване на предпазената от Конвенцията независимост на изложение и право на всеки да получава и популяризира информация.

Панов е безапелационен, че информацията за инспекциите против него е с надделяващ публичен интерес поради обществено известните му позиции за реформиране на правосъдната система и отстояване на нейната самостоятелност.

„ Твърдението за съществуване на класифицирана информация е бланкетно и недоказано. Неправилно е признато, че част от информацията е служебна загадка, няма доказателства за това “, написа още в жалбата си Лозан Панов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР