Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов няма да бъде

...
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов няма да бъде
Коментари Харесай

Лозан Панов с остра критика за безучастността на президента към съдебната система

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов няма да бъде претендентът за президент на „ Демократична България “ на изборите през ноември. След седмица стартира процедурата по желание на неговия правоприемник.

„ Сега, сега, нямам доверие, че ще пристигна новият избавител. Това към този момент се е случвало неведнъж “, разяснява Панов пред Канна Рачева в последните си дни отпред на Върховен касационен съд.

На въпрос: „ Има ли политическо въздействие върху избора на тримата огромни в правосъдната система в България “, Панов отговори „ По-скоро считам, че ръководещите мислят за правосъдната система тогава, когато отидат в съпротива. Тогава на тях им би трябвало една самостоятелна правосъдна система. Не очаквайте, че ще посоча своя правоприемник, както го направи господин Цацаров (б.р. някогашният основен прокурор) за господин Гешев (б.р. актуалният основен прокурор) “.

Председателят на Върховен касационен съд насочи остра рецензия към безучастността на президента Румен Радев към правосъдната система.

„ Трябва да кажем и няколко думи за споделената роля на президентството. Спомняте ли си „ Цумгейт “? Тогава имаше цялостни учредения да се търси отговорност на господин Цацаров като основен прокурор на Република България. Тогава той сподели: „ Крамолите във Висшия правосъден съвет не са дневния ред на България “.

Всъщност, години по-късно се оказа, че дневният ред на Висш съдебен съвет стана и дневен ред на страната с избора на основния прокурор. Ето за какво към този момент няколко пъти споделих – нямам доверие в месиите, тъй като преди да вдигнеш юмрука, не съм чул той да е имал някакво изказване, което да е ориентирано към господин Цацаров “, уточни Панов.

„ Ролята на президента не е да гледа в профил. Всъщност, президентът изживя своя парламентарен катарзис тогава, когато „ преторианската армия “ на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството “.

Цялото изявление единствено пред bTV на ръководителя на Върховния касационен съд – гледайте на следващия ден в предаването „ Тази заран “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР