Председателят на шведския парламент днес отново даде мандат на ръководителя

...
Председателят на шведския парламент днес отново даде мандат на ръководителя
Коментари Харесай

Лидерът на шведската десница пак получи мандат да състави правителство

Председателят на шведския парламент през днешния ден още веднъж даде мандат на ръководителя на десницата да образува държавно управление, два месеца след изборите, при които нито една политическа мощ не получи болшинство, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Улф Кристерсон, ръководител на Умерената съдружна партия (консерватори), води десноцентристкия Алианс, в който влизат центристи, либерали и християндемократи. На изборите на 9 септември Алиансът получи едно депутатско място по-малко от левоцентристкия блок, формиран от социалдемократи и зелени, управлявали от 2014 до 2018 година с парламентарната поддръжка на Лявата партия (бивши комунисти).

Оттогава двата лагера безрезултатно се опитваха да сформират коалиция, като отхвърлиха да се съюзят с извънредно дясната партия " Шведски демократи ", класирала се трета на изборите със 17,6 на 100 от гласовете.

Кристерсон към този момент върна мандата на 14 октомври, а след него, на 29 октомври, и досегашният министър-председател Стефан Льовен.

Кандидатурата на Кристерсон за министър председател ще бъде гласувана от Народното събрание идната седмица.

В случай на крах, ще остане още една последна опция за парламентарния ръководител Андреас Норлен да откри политическо решение, преди да бъдат свикани нови избори.

" Динамиката сред партиите би трябвало да се промени. Трябва да се спре със стерилните полемики ", прикани той през днешния ден.

Част от " Умерените " и християндемократите оказват напън Улф Кристерсон да се обърне към " Шведски демократи ", което до момента той отхвърляше да направи, а центристите и либералите отхвърлят всевъзможен компромис с тази партия с неонацистки корени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР