Председателят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски прогнозира драстично

...
Председателят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски прогнозира драстично
Коментари Харесай

Искат поскъпване цената и на водата

Председателят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски предвижда фрапантно повишаване на цената на водата от Нова година. Цената й може да се усили до 30% приблизително за страната поради скъпия ток, който заплащат ВиК сдруженията. Мнението си съобщи пред БиТиВи Ангел Престойски .

В Разград водата е измежду най-скъпите в страната, а потребителите са безапелационни - не могат да понесат ново нарастване. Местното ВиК пресмята, че водата следващата година би трябвало да се усили от сегашните 3,63 за кубик на над 4,50 поради скъпия ток, съгласно Престойски.
 Контрера зове концесията на Софийска вода да бъде прекъсната
Контрера зове концесията на Софийска вода да бъде прекъсната

Столична община да оперира сама ВиК услугите

Дружеството към този момент е натрупало съществени обвързване за доставка на електрическа енергия към сегашния миг те са толкоз, колкото е и месечния оборот, изясни Стоян Иванов шеф на " Водоснабдяване - Дунав ".

От Съюза на ВиК операторите обясниха, че обезщетенията, дадени от страната поради скъпия ток, не са задоволителни. Ако вземем единствено електрическата силата разликата от утвърдените цени до това, което плащаме е 302 лв., тъй че тези 110 лв. са добре, само че още 200 лв. няма от къде да бъдат открити, добави Ангел Престойски.
 Виолета Комитова: Цената на тока съществено се отразява върху цената на водата
Виолета Комитова: Цената на тока съществено се отразява върху цената на водата

В 15 области с по един ВиК оператор има планове за към 2 милиарда лв.

Становището на ВиК холдинга е друго. Преминаване на ВиК бранша на контролиран пазар, т.е. ние да можем да получаваме устойчива цена на силата, която използва за избран интервал от време.

Друг вид е да бъде направен обезщетителен механизъм за компенсиране на разликата сред пазарната цена и цената, която ни е утвърдена в бизнес проектите , отбелязва Кънчо Кънчев от Българския ВиК холдинг.

От районното министерство прецизират, че Държавните ВиК сдружения в страната са застрашени от банкрут поради високата цена на електрическата енергия и неналичието на схващане от страна на Комисията за енергийно и водно контролиране, която отхвърля да предприеме дейности, с които да отбрани операторите, макар наличните законови разпореждания.
 Манолова: 3,26 лева ще стане цената на водата в София
Манолова: 3,26 лева ще стане цената на водата в София

Софийска вода е единствената, която не е внесла бизнес проекта си в период

А съгласно регулатора липсва нормативна опция да се преразгледат в този момент настоящите цени. Посочват, че следва и утвърждение на нови бизнес проекти.

Честото и непредвидено в допълнение повишение на цените на ВиК услугите за потребителите отвън утвърдените бизнес проекти крие обилни опасности за потребителите на ВиК услуги, се показва в позиция на КЕВР, които би трябвало да одобрят цената.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР