Председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова поиска правителството

...
Председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова поиска правителството
Коментари Харесай

СБЖ критикува БСП, зове правителството да се намеси за уволнените журналисти от Дума |

Председателят на Съюза на българските публицисти Снежана Тодорова изиска държавното управление да вземе отношение във връзка отстраняването на знакови публицисти от вестник " Дума ". В позиция озаглавена " Посегнаха и на Велислава Дърева! Позор! " тя акцентира, че това би трябвало да стане защото посегателството над свободата на словото и правата на публицистите в България идвали от " мощ показана в държавното управление " .

Според Тодорова това е принуда против техни рецензии към актуалното управление на партията, издаваща „ Дума ” (Б. ред. - БСП). 

Абстрахирайки се от съответните разногласия в тази групировка, които са неин вътрешен проблем, би трябвало да подчертаем, че каквато и мотивация да тласка някого към похищения върху публицисти, тя не може да бъде одобрявана и оправдавана. Това еднопосочно е посягане против свободата на словото, журналистическите права и устоите на демокрацията, се споделя още в позицията на Съюз на българските журналисти.

Ето и текста на цялата позиция:

Второ знаково премахване от в. „ Дума ” на емблематична журналистка в границите на два дни буди сериозна паника за нови равнища в похищението над свободата на словото и правата на публицистите в България. Редно е и държавното управление да се произнесе, тъй като тревожните дейности идват от мощ, показана в него.

Днешният ден донесе нов мотив за паника и отвращение измежду обществото ни и журналистическата колегия. От Продевия вестник „ Дума ”, с който постоянно е била неразривно обвързвана, е отстранена и огромната журналистка, постоянно кардинално отстояваща позициите си, носителката на „ Златно перо ” на Съюз на българските журналисти Велислава Дърева. Името ѝ е отстранено от публицистичното каре на вестника, даже без да бъде известена.

Това е към този момент втори случай на посягане против изтъкната журналистка от същия вестник в границите на два дни. Вчера бяхме към този момент шокирани от уволнението на нашата колежка Велиана Христова, която с изключение на блестящо перо, е и ръководител на синдикалната организация на публицистите към Съюз на българските журналисти в „ Дума ”, а е и член на УС на Съюз на българските журналисти. Реагирахме с отвращение за случая с Велиана, в нейна поддръжка бе стартирана и петиция, изпълнила се с подписите и позициите на към този момент близо 400 публицисти, интелектуалци и обещественици.

Но ето, че през днешния ден сме очевидци на нов удар по свободата на словото и по правата на публицистите – подхванат е неизвестен ход за изхвърляне от „ Дума ” и на Велислава Дърева, чието име единствено по себе си от десетилетия е институция и емблема на честната, борбена и надарена публицистика.

Обществото ни явно основателно вижда в дейностите и против Велиана, и против Велислава опит за принуда против техни рецензии към актуалното управление на партията, издаваща „ Дума ”.

Абстрахирайки се от съответните разногласия в тази групировка, които са неин вътрешен проблем, би трябвало да подчертаем, че каквато и мотивация да тласка някого към похищения върху публицисти, тя не може да бъде одобрявана и оправдавана. Това еднопосочно е посягане против свободата на словото, журналистическите права и устоите на демокрацията.

Двойно по-притеснително е, че тази партия през днешния ден е част от ръководещото съдружно държавно управление, а лидерката ѝ заема вицепремиерски пост. Затова и държавното управление е редно да дава отговор – утвърждава ли сходни способи против „ неуместни ” публицисти и по този начин ли ще спомага за изваждането на страната ни от унизителното 112-то място в класацията по независимост на словото?

Посегателствата против публицисти постоянно и еднопосочно могат да носят единствено срам на всеки, който ги ползва, и на всеки, който не им се опълчва.

Чест прави на колегията, че еднопосочно и солидарно реагира в отбрана на нашите общи журналистически права.

Снежана Тодорова,

ръководител на УС на СБЖ
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР