Председателят на Републиканци за България и на Евро-атлантическия център за

...
Председателят на Републиканци за България и на Евро-атлантическия център за
Коментари Харесай

Цветан Цветанов пред Dir.bg: Инициативата Три морета може да ни направи независими от Русия

Председателят на " Републиканци за България " и на Евро-атлантическия център за сигурност (ЕАЦС) Цветан Цветанов разяснява пред Dir.bg отминалата среща на водачите на страните членки на НАТО в Югоизточна Европа, на която хазаин беше министър председателят Кирил Петков. На форума прозвуча концепцията на Петков да бъде обърната посоката на придвижване на съветския газ, вместо от север, да идва от юг, с цел да не зависи районът от съветската суровина.

Според Цветанов от това събитие на високо равнище не е произтекло нищо всъщност, като резултат.

" От вчерашната среща действително няма никакъв стратегически детайл, тъй като тя не дава безусловно нищо, което да ни дава вяра, че това би могло да се случи ", сподели той във връзка поставената цел - диверсификацията на съветското синьо гориво.

Според него кабинетът съществено бърка по тематиката, тъй като неглижира самодейността за Триморието, която може да е същинският ключ към диверсификацията.

" Аз считам, че тук държавно управление позволява една сериозна неточност. Правителството, дружно с президентската институция, би трябвало да концентрира вниманието си върху самодейността " Три морета ", тъй като нейният план и построяването на тази платформа е тъкмо, с цел да има районен разговор на 12 страни от Прибалтика, Адриатика и Черно море, за усилване на съдействието и увеличението сред членовете на политическия ангажимент и поддръжка за възстановяване на енергийната, транспортната и цифровата съгласуваност в района ", разяснява Цветанов.

Той напомни, че кабинетът " Борисов " е саботирал самодейността, " която е извънредно положително политическо решение от 2016 година насам. " Тогава тя беше неглижирана от тогавашния министър-председател Бойко Борисов, тъй като това беше президентска самодейност и страната ни тогава беше представлявана от тогавашния президент Росен Плевнелиев ", сподели Цветанов.

" Впоследствие обаче тя се трансформира и закупи доста по-друго измерение. Тази самодейност бе припозната от Съединени американски щати, бе припозната от Германия и на последната среща, на която София беше хазаин, тогава имаше опция и федералният президент на Германия да се изкаже в поддръжка на Триморието. И когато аз имах опция, като част от неправителствения бранш - от името на Евро-атлантическия център за сигурност, да съобщавам по този начин нареченото " Триморие " и поддръжката, която би трябвало да бъде дадена от страната, респетивно - да бъде подкрепена от изпълнителната власт тази самодейност на всички 12 президенти, тогава имаше цялостно недоумение и саботиране даже на процеса от тогавашното държавно управление, в лицето на Борисов и външния министър Екатерина Захариева ", съобщи Цветанов.

И направи сравнението не в наша изгода - България е взела участие единствено с 20 млн. евро във фонда, до момента в който Полша и Румъния са влезнали в него с общо с към 500 млн. евро.

" И аз съм уверен, че това ще бъде самодейността, която президентите на тези 12 страни, с поддръжката и на съответните държавни управления, това ще бъде фактически една опция да се осъществя една стратегическа рамка за газова, цифрова и транспортна съгласуваност. И забележете - тази самодейност към този момент получава поддръжка от всички европейски финансови институции, като стартираме от Банката за развиване, също по този начин Европейска комисия, обособени фондове, и дано да си напомним, че на Мюнхенската среща единствено преди две години Майк Помпео сподели, че Съединени американски щати ще поддържат тази самодейност с към 1 милиард в началото, а това беше подкрепено и от администрацията на Джо Байдън ", сподели Цветанов.

Той напомни и ролята на последния кабинет на ГЕРБ за увеличението на енергийната взаимозависимост от Русия.

" Трябва въпреки всичко да се подсети, че страната ни през последните две-три години усили зависимостта си от Русия с построяването на Турски поток, за което до ден сегашен няма отговор от страна на Бойко Борисов, Томислав Дончев и Теменужка Петкова за метода, по който беше взето това политическо решение, за метода, по който беше показано пред обществото и по който беше заблудена Европейска комисия, тъй като и там преднамерено тези три лица, които загатнах, работеха да облъчват представители на Европейска комисия, с цел да може да ги заблудят по метода, по който заблудиха и цялата парламентарна група, към която принадлежах тогава, също по този начин и българското общество ", разкритикува Цветанов.

И се стимулира: " Защото планът Турски поток ни дава една взаимозависимост - той е построен с български финансов запас, над 3 милиарда лв., и отговорността, и рискът е единствено за страната. А цялостният размер, над 90%, е запазен от " Газпром ", което значи, че ние усилваме зависимостта от Русия освен за България, преминавайки тази тръба през страната ни, само че и осигурявайки директно трасе за страни, които, под една или друга форма, постоянно са били положително настроени към Русия и съветското въздействие, което е било упражнявано в тези страни. Но по-лошото е, че българската страна подписа пътна карта, която и до през днешния ден не е ясно къде е ", подсети Цветанов.

Какво още разяснява водачът на " Републиканци за България " за войната, ролята на България в НАТО, 100-те дни на кабинета и ръководещата коалиция, очаквайте на следващия ден в изявление за Dir.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР