Председателят на Регионалния съвет за развитие (РСР) на Южен централен

...
Председателят на Регионалния съвет за развитие (РСР) на Южен централен
Коментари Харесай

Южен централен район с трето заседание

Председателят на Регионалния съвет за развиване (РСР) на Южен централен район (ЮЦР) и кмет на Пловдив Здравко Димитров беше водещ на третото съвещание на съвета. Присъстваха кметове, регионални шефове, представители на бизнеса, неправителствени организации, работодатели и висшите учебни заведения от района. Целта на съвещанието беше членовете на съвета да одобряват критерии за оценка и приоритизиране на бъдещите планове в Интегрираните териториални вложения (ИТИ).

Дневният ред включваше показване на метода за осъществяване на интегрираните териториални вложения (ИТИ) и общата методика за асортимент и приоритизация на концепциите за ИТИ. Подробности показа Петя Агушева – основен специалист в отдел „ Южен централен район “ към Министерство на регионалното развитие. От презентацията й стана видно, че постигането на задачите ще се реализира посредством двата съществени целта на метода „ Европа по-близо до жителите “ – „ Интегрирано градско развиване “ за 10 най-големи общини в страната и „ Интегрирано териториално развиване на районите “ за 40 общини в страната.

Съществената част от съвещанието беше членовете му да обсъдят разновидности и одобрение на методика за дефиниране на Критерий 3 „ Насърчаване на социално-икономическото развиване на района “. Секретарят на РСР и шеф отдел на ЮЦР Юлиян Моллов показа два разновидността за разглеждане.

„ Искам да обърна внимание, че ЮЦР е единствен от всички райони в страната, който предлага опция за избор сред два разновидността на методика. Това беше създадено по мое гледище “, сподели Здравко Димитров и се обърна към сътрудниците си кметове с припомнянето, че с изключение на нелек мандат с ковид пандемия, инфлация и бежанска война, забавянето на държавния бюджет и стартирането на стратегиите в новия интервал 2021-2027 доста е попречило на работата на всички кметове в страната.

След полемика по критериите в двата препоръчани разновидността болшинството гласоподава за вид 1 с допълнения, който ще разреши на общините да понижат обществените и стопански разлики в района и да насърчат развиването му. Проектите в бъдещите ИТИ, които ще бъдат оценени по критериите в методиката, ще би трябвало да дават отговор на изискванията за повишение на конкурентоспособността на стопанската система в региона на научните проучвания, предприемачеството и туризма, също да обгръщат тематиките, касаещи обществената кохезия и демографското развиване и не на последно място – да обезпечават стабилно развиване и доближаване.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР