Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов вероятно ще

...
Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов вероятно ще
Коментари Харесай

Данаил Кирилов става министър на правосъдието


Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов евентуално ще стане министър на мястото на Цецка Цачева. Това разкриха от средите на ГЕРБ пред Скандал.

"Тези оферти съм поел грижата и отговорността да бъда техен предложител ". Тази имитация, изпусната от ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов във връзка противоречивите промени в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) предходната седмица, е най-краткото пояснение на ролята, която той играе в Народното събрание. През последните няколко месеца името на 47-годишния правист от Димитровград стои под едни от най-противоречивите законопроекти, внасяни в този парламент. Общото сред всичките, меко казано, противоречиви оферти е, че са с затулен генезис. По ползите, които пазят, може да се съди, че текстовете идват или от прокуратурата (Наказателнопроцесуалния кодекс), или от управлението на Върховния административен съд (Административнопроцесуалния кодекс), или от болшинството във Висшия правосъден съвет (Закона за правосъдната власт), или от Министерския съвет (Закона за запазване на околната среда). Данаил Кирилов просто е "поел грижата ", извършва уговорката си и нищо не може да го спре. Днес той е юридическото острие на ГЕРБ, което замести Искра Фидосова в нелеката задача да облича спорните хрумвания в законодателни начинания.

От Жан Виденов до Българска социалистическа партия Лозенец

Данаил Кирилов приключва право в Софийския университет. "Станах член на Българска социалистическа партия през 1997 година, във времената, когато всички бяха станали сини ", споделя той пред в. "Стандарт " през 2007 година През 1998 тогава 28-годишният правист поема отбраната на някогашния министър председател Жан Виденов по делото, заведено от банкера Атанас Тилев. Източник, непосредствен до държавното управление на Виденов, споделя, че връзката сред някогашния министър председател и младия юрист е станала през депутата от Българска социалистическа партия от Великото национално заседание Пламен Вълканов, с който той работел, а и двамата били от Димитровград.

Три години по-късно Данаил Кирилов влиза в изпълнителната власт, като оглавява кабинета на министъра на районното развиване в държавното управление на Симеон Сакскобургготски Костадин Паскалев. Макар и публично да е в "лично качество " в "царското " ръководство, Паскалев е изтъкнат представител на алената партия. През 2002 година той подаде оставка и стана консултант на президента Георги Първанов.

Година по-късно Данаил Кирилов влиза в ръководството на компанията "Д Прайм ", учредена от строителния бизнесмен от Силистра Светлозар Бъчваров (от решение на Върховния административен съд от 2007 година излиза наяве, че против него е имало следствие за данъчни престъпления) и сина на зам.-министъра на районното развиване от Движение за права и свободи Хасан Хасан - Дениз. В ръководството на компанията влиза и Валери Цветанов, който през 2008 година стана аграрни министър, също от квотата на Движение за права и свободи. Дружеството се занимава с консултантска активност, обвързвана с европейските фондове. В друга компания, учредена след излизането му от изпълнителната власт - "И-Финанси ", Кирилов е съучастник със: брачната половинка на Костадин Паскалев - Йорданка, обвързвания с ВИС и дълготраен шеф на кабинета на районния министър Йордан Татарски, Любка Спириева (шеф на пресцентъра на Костадин Паскалев като районен министър), Николай Младенов (също началник на отдел в районното министерство). Тогава Данаил Кирилов учредява и адвокатско съдружничество с дъщерята на Паскалев - Елена.

Същата година Дананил Кирилов, който е част от Българска социалистическа партия - Лозенец, се връща в политиката, като е определен за общински консултант в София от Българска социалистическа партия. Според източник на "Капитал " от тогавашното управление на софийската организация той е бил подложен на избираемо място по волята на Румен Овчаров. " На последваща година безусловно с Божидар Димитров се направиха на забавни. Постепенно ги поизолирахме. Не впачатляваше с нищо, като се изключи че на събрания подвигаха двамата с Димитров опозиционни лозунги, на процедура - нищо. Чудех се по какъв начин е бил шеф на кабинета на Паскалев ", споделя източникът ни. "Попадна на избираема позиция, тъй като тогава имаше мощно говорене против старите и изхабените лица, а той беше от младите. Добър правист, дори леко претенциозен, на моменти в крайности. Нямаше положително отношение към Овчаров, факт. Не ме изненадва сегашната му позиция, тъй като е интелигентен ", прибавя различен източник от алената партия.

Трансфер към ГЕРБ

През 2007 година Стефан Софиянски е определен за народен представител, а след частичните локални избори кмет на столицата става Бойко Борисов. Той няма общински съветници, само че последователно съумява да притегли. Данаил Кирилов е един от тях. Заедно с него алената група в общинския съвет напуща и Божидар Димитров. "Перфектен реализатор, само че да прави политика не го бива. Това му е много над равнището. Иначе е доста упорит, дееспособен (работеха по 20 часа от време на време на ден), въпреки че е ленив и муден в връзките. Главата му сече. Не е несръчен, само че е в цялостна услуга на ГЕРБ. При мен не бих го търпял подобен. Като общински консултант от Българска социалистическа партия в София имаше проблеми с Румен Овчаров. Навремето не искаше да става прислужник на Овчаров, а стана на Цветан Цветанов ", разяснява червен политик.

За прехвърлянето си в ГЕРБ Данаил Кирилов споделя пред в. "Стандарт ", че "не може да се помири и съгласи с нереалните обещания ", а "да следваш условията на хората не е популизъм ". През 2007 година още веднъж е общински консултант, само че този път от ГЕРБ. Оглавява стопанската комисия в Столичния общински съвет и краткотрайната комисия по преструктурирането на общинските сдружения. Не съумява да доизкара мандата си, тъй като през 2009 година, когато ГЕРБ печелят централната власт, той е назначен за регионален шеф на София.

През 2011 година името на Кирилов е забъркано в корупционен скандал. След като кандидатурата на Росен Плевнелиев за президент е издигната от ГЕРБ, вътрешният министър и началник на предизборния щаб Цветан Цветанов заяви, че през 2007 година трима съветници от предходния състав на общинския съвет, известни като "брокерите ", поискали от Плевнелиев 500 хиляди евро рушвет, с цел да му "се решат проблемите " със договорката с "Бизнес парк София ". Става дума за подмяна на общински парцели, върху, които е трябвало да бъде издигнат бизнес паркът.

Общинският консултант от Българска социалистическа партия Георги Кадиев тогава даде конференция, на която уточни, че става дума за Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов. Впоследствие тримата заведоха дело против Кадиев, което завоюваха.

Същата година гражданското съдружие "Ана Политковская " подава сигнал до прокуратурата по отношение на изказванията за претенции рушвет. Софийска градска прокуратура отхвърли да образува досъдебно произвеждане по сигнала. Проверката е следена от Румяна Арнаудова, която през днешния ден е представител на Сотир Цацаров и началник на профилираното звено "Антикорупция ".

Наследникът на Фидосова

След като държавното управление на Борисов подава оставка при започване на 2013 година, Данаил Кирилов е освободен като регионален шеф. След предварителните избори влиза в Народното събрание от листата на ГЕРБ и става член на правната комисия. След свадите към бележниците на някогашния ръководител на комисията за спор на ползи и изпадането в недружелюбност на юридическото острие на партията на Борисов - Искра Фидосова, той заема нейното място. И след завръщането на Борисов във властта през 2014 година Данаил Кирилов разумно става ръководител на правната комисия в Народното събрание. Ролята му е извънредно значима, тъй като фокусът на публичното внимание е ориентиран към правосъдната промяна.

Една преживелица този интервал е извънредно показателна за облика на Кирилов. В началото на 2015 година по време на блицконтрола правосъдният министър Христо Иванов повдига въпроса за предоставеното жилище на някогашния зам.-министър на правораздаването от Движение за права и свободи Сабрие Сапунджиева. Апартаментът, който тя употребява (въпреки че няма право на това) е ремонтиран със средства, планувани за възстановяване на изискванията в пандизите. Думата взима Данаил Кирилов, който споделя, че като регионален шеф е имал водеща роля Сапунджиева да бъде оставена да заема държавното жилище, обяснявайки, че е показал човечност и е прочел духа, а не формалната страна на закона.

"Той водеше непоносимо правната комисия. На едно от съвещанията, на които присъствах, имаше шест души, а той преброи 17 гласа, като изясни, че имали устно упълномощаване от останалите ", споделя народен представител от предходния парламент. Заради този трик Георги Кадиев го назова "фокусник " от парламентарната естрада.

Когато в края на 2015 година Народното събрание гласоподава измененията в конституцията (т.нар. исторически компромис), правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка поради противоречие с разпределението на парламентарните и магистратските квоти в двете колегии на Висш съдебен съвет, които не дават отговор на демократичните стандарти. Тогава Кирилов разяснява, че министърът не е оценил постигнатото, което било "огромно " на фона да разпределението на квотите в съвета. И в случай че към оня миг той към момента има образа на по-скоро уравновесен правист, същинският му законодателен капацитет се развихря в настоящия парламент, като законодателните му хрумвания на процедура постоянно са в синхрон с ползите освен на ГЕРБ, само че и на Движение за права и свободи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР