Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан

...
Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан
Коментари Харесай

Цветан Цветанов разговаря във Вашингтон с конгресмени за ЕС, САЩ и Русия

Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов взе присъединяване в 9-ата Среща на върха на Трансатлантическата парламентарна група, която се организира във Вашингтон. В рамките на форума парламентаристи от Съединени американски щати и Европа обсъждаха разнообразни аспекти на двустранните политически връзки като политиката на администрацията на Доналд Тръмп и въздействието върху връзките Съединени американски щати – Европейски Съюз, бъдещето на евроатлантическите двустранни връзки и отношението към Русия, икономическите и демографските аспекти на връзките Съединени американски щати – Европейски Съюз, комерсиалните провокации, несъответствията и бъдещите благоприятни условия.

На конференцията бяха дискутирани още имигрантската рецесия в Европа и взаимосвързаността й с рецесиите в Сирия, Ирак, Либия и Йемен, както и тактики за противопоставяне на радикализацията, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Трансатлантическата парламентарна група е основана през 2008 година като инструмент за основаване на близки работни връзки сред законодатели от Европа и Америка по противопоставяне на терористични и други закани за демократичните общества. Тези срещи са значима крачка в построяването на крепко и работещо трансатлантическо съдействие. В тазгодишната среща присъединяване взеха членове на Европейския парламент и националните парламенти на България, Германия, Естония, Испания, Италия, Литва, Полша и Словакия.

В рамките на конференцията Цветан Цветанов организира работна среща с конгресмена от Републиканската партия Ричард Хъдсън, който е член на Комисията по вътрешна сигурност в Камарата на представителите. С него Цветанов разиска аспектите на парламентарните процедури и правила за надзор над правоохранителните и специфичните служби. Цветан Цветанов, който е и ръководител на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред, обърна особено внимание на безспорния триумф на парламентарното измерение на българското председателство, а точно - приемането в София на правно-нормативната рамка за парламентарен надзор върху активността на Европол от страна на Екологичен потенциал и националните парламенти. Конгресмен Хъдсън прояви интерес към тази процедура и я дефинира като значим детайл за надзор от страна на гражданското общество върху профилираните органи в правоохранителната рамка.

По-късно Цветан Цветанов беседва и с конгресмена Джон Ръдърфорд от щата Флорида, който също е член на Комисията по вътрешна сигурност в Камарата на представителите. Преди избирането му за конгресмен Ръдърфорд е бил в правоохранителните органи на Съединени американски щати в продължение на 41 години, 12 от които като шериф на окръг Дювал във Флорида.

По време на срещата стана ясно, че в своята законодателна активност Джон Ръдърфорд има афинитет към контрола върху оръжията и обмена на оперативно-разузнавателна информация сред обособените служби и звена на правоохраната. В тази връзка конгресменът прояви интерес какви са законодателните практики в тези сфери, както и по какъв метод се реализира този тип активност в България.

Цветан Цветанов го осведоми за настоящата в България правно-нормативна база, базирайки се на опита си като ръководител на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред и министър на вътрешните работи. Той акцентира, че бързият, прецизен и акуратен откъм фактология продан на оперативна информация сред обособените звена вътре в националната правоохранителна система, както и на интернационално ниво със съюзническите служби, е от решаващо значение.

Като съответен образец беше посочено следствието на терористичния акт в Бургас през 2012 година, когато благодарение на Европол, американските, израелските, канадските и австралийските служби бяха разкрити директните причинители на атентата и тяхната организационна съпричастност към военното крило на Хизбула.





Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР