Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов

...
Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов
Коментари Харесай

Вежди Рашидов се срещна с посланика на Франция Флоранс Робин

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов се срещна през днешния ден с Н.Пр. Флоранс Робин, дипломат на Франция в София, оповестиха от Комисията. На диалога участва и Клод Шасен, шеф на Френския културен институт и консултант в посолството. Срещата с госпожа Робин се реализира преди идните диалози или среща на Вежди Рашидов с управлението на Лувъра.


По време на диалога Вежди Рашидов и госпожа Робин установяваха, че процесите по идната българска галерия в Лувъра се развиват умерено. Френското посолство е в непрекъснат контакт по отношение на реализацията на българската експозиция и има подготвеност за подпомагане за осъществяване на галерия, която да показа българската просвета в цялото ѝ величие.

Г-жа Робин изрече пред господин Рашидов огромното си удовлетворение от триумфа на предходните две български изложения в Лувъра. Вежди Рашидов уведоми посланичката, че е имал щастието на два пъти да подпише петгодишни рамкови съглашения със международния Музей, откакто е уверил музейното управление, че България е страна с дълголетна история и е богата на доста културни пластове и цивилизации - имаме скъпо културно завещание от праисторическите рисунки, от Тракия, Византия, Рим, от развиването на иконописните школи в ранното християнство и доста мостри на ислямска просвета. Работните групи и специалистите са експертите, които се произнасят в елементи за наличието, залите и мотото на всяка експозиция.

По време на диалога бе открито, че няма учредения за непотребни безредици, защото от есента на предходната година нашата страна е известена за сформиране на работни групи от специалисти по подготовката, както и за изтъкване на уредник от българска страна. Именно те са оторизирани да посочат експонатите, тематиката и пространствата за изложбата.

Вежди Рашидов съобщи, че взаимното почитание сред двете страни съществува доста от дълго време, че връзките в региона на културата са на високо равнище и че той като министър два мандата, и в този момент като ръководител на парламентарната Комисия по културата и медиите продължава да е в тесни връзки както с управлението на Лувъра, по този начин и с сътрудниците си от Френския парламент. Рашидов увери дипломат Робин, че се надява в най-къс период българската страна да уточни български куратор на изложбата. По-късно през днешния ден Вежди Рашидов чака конферентна връзка с управлението на Лувъра.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР