Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов

...
Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов
Коментари Харесай

Депутатите решават проблема с мандатите в СЕМ

Председателят на парламентарната комисия по просвета и медии Вежди Рашидов и други депутати са внесли в деловодството на Народното събрание промени в Закона за радиото и малкия екран. Текстовете касаят процедурата за назначение на членове в Съвета за електронни медии (СЕМ).

Регулаторът се състои от петима членове, като от тях трима са парламентарна квота, а двама - президентска. Проблемът е, че Народното събрание обновява квотата си през 2 години, а президентът - през 3 години. Въпреки това в закона е записано, че решението на Народното събрание и указът на президента за установяване на членове на Съвет за електронни медии влизат в действие по едно и също време.

Предложението на народните представители е двете решения да не влизат в действие по едно и също време, а квотите да се обновяват без значение една от друга. 

Миналата година президентът Румен Радев да сезира Конституционния съд (КС) точно поради това едновременно влизане в мощ на определените от двете квоти. Причината за това, че президентът сезира Конституционен съд е, че след 2 месеца през юли изтича мандата на един от членовете на медийния регулатор от неговата квота. А в случай че законът не се промени, той ще би трябвало да чака да и Народното събрание да си обнови някой от членовете в Съвет за електронни медии. Други мандати, които да изтичат скоро, обаче няма.

Такъв беше въпросът с някогашния представител на Министерство на външните работи Бетина Жотева. През 2015 година изтекоха мандатите на двама от членовете на СЕМ- един от президентската и един от парламентарната квота. Тогава Росен Плевнелиев авансово беше оповестил, че предлага Жотева, Народното събрание обаче се забави с избора на нов член.

Така макар че Жотева беше определена от президента за член на регулатора, тя остана съвсем година отвън Съвет за електронни медии, чакайки Народното събрание да попълни своята квота.

За да не се стига до такива проблеми, президентът предходната година сезира Конституционен съд, а преди месец съдът допусна за гледане всъщност на настояването на президента. Все още обаче Конституционен съд не се е произнесъл дали този текст от Закона за радиото и малкия екран е противоконституционен. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР