Председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова

...
Председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова
Коментари Харесай

БСП дава старт на разговорите за формиране на правителство, първи са ИБГНИ

Председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Корнелия Нинова съобщи, че обединението ще постави всички старания, с цел да сформира постоянен кабинет.

„ Ние имаме причини за какво би трябвало да имаме постоянен кабинет. И всички сътрудници са съгласни, че идват рецесии, на които би трябвало да отговорим съответно, рационално и умерено. “

Първата среща е през днешния ден с представители на „ Изправи се БГ! Ние идваме! “.

Според депутата от обединението Арман Бабикян след декларирания от „ ИТН “ отвод за поддръжка на предстоящ кабинет с мандат на социалистите, възможностите за сформиране на държавно управление понижават.

„ Беше обявено, че този тур, обвързван със идващ мандат, явно подобен няма да има. Така че можем да приказваме единствено за другарски диалози, някакви. Смятам, че е по-прагматично да обсъждаме някакви точки от актуализацията на бюджета, с цел да може най-малко да има смисъл тази среща. “

От Българска социалистическа партия обявиха, че са подготвени за разговор с поканените от тях политически обединения. Секретарят на парламентарната група Филип Попов разяснява, че в създалата се обстановка партиите на митинга би трябвало да подходят отговорно.

„ В поканата ясно и тъкмо е записано защо е срещата – тя точно е за договаряния по образуване на постоянно държавно управление. Надяваме се до четвъртък към този момент да има име, което да се разиска за министър-председател, след което да бъде разисквано на нашия Национален съвет. Трябва да създадем всичко належащо, и го вършим всичко належащо, с цел да се стигне до съставяне на постоянен кабинет. “

Идната седмица са планувани диалози с „ ИТН “ , които към този момент обявиха, че одобряват покана за среща, макар че няма да поддържат Българска социалистическа партия. Лидерът Станислав Трифонов съобщи:

„ Възпитанието изисква, несъмнено, да се отиде на среща, само че повода да не подкрепим Българска социалистическа партия е, че първо – имаме доста огромни разлики “.

След „ ИТН “ идната седмица предстоят диалози и с представители на „ Демократична България “ , откъдето също към този момент обявиха, че не биха подкрепили кабинет с мандат на Българска социалистическа партия. Съпредседателят на обединението Христо Иванов съобщи:

„ Всички знаят какви са рестриктивните мерки на „ Демократична България “. Намаляха възможностите за сформиране на кабинет с присъединяване на „ Демократична България “, само че ние сме единствено 31 депутати от 240 “.

Очаква се да стане ясно решението на груповите органи на „ Демократична България “, които разискват - дали биха взели участие в диалози с Българска социалистическа партия за сформиране на държавно управление.

От ГЕРБ, които не бяха поканени за диалози показаха песимизъм за сформиране на държавно управление, а водачът на партията Бойко Борисов разяснява, че водачът на социалистите Корнелия Нинова би трябвало да върне мандата.

„ Има Такъв Народ ти споделиха, че няма да стане държавно управление с тебе, ГЕРБ ѝ споделиха, че няма, „ Да, България “ ти споделиха, че няма. Тя би трябвало да върне мандата. Какви старания, какви диалози ще правиш. “

От Движение за права и свободи обявиха, че ще следят развоя на събитията и резултата от договарянията за сформиране на държавно управление с мандат на Българска социалистическа партия.

А, президентът Румен Радев към този момент прикани партиите в Народното събрание към вдишване на отговорност за ръководството на страната.

„ Не могат политическите сили в Народното събрание да не престават да бягат от своята отговорност. Хората най-после ще глобяват всички, които абдикират от отговорност. “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР