Председателят на парламента Никола Минчев посрещна първите гости в пленарната

...
Председателят на парламента Никола Минчев посрещна първите гости в пленарната
Коментари Харесай

Над 3500 граждани посетиха Народното събрание в Деня на Българската конституция – 16 април

Председателят на Народното събрание Никола Минчев посрещна първите посетители в пленарната зала.

Ученици и студенти, млади фамилии с деца бяха преобладаващата част от гостите на Народното събрание. Те съумяха да прегледат пленарната зала на българския парламент, да заемат местата на народните представители и да усетят атмосферата, в която работят депутатите. Интерес провокираха и показаните във връзка Деня на конституцията – оригинали на Търновската и Сребърната конституции, съхранявани от Държавна организация „ Архиви “. Богослужебни движимости на първия ръководител на Народното събрание – Екзарх Антим Първи, които се пазят в Клисурския манастир „ Св. св. Кирил и Методий “, също можеха да видят посетителите в Деня на отворени порти.

Около 20 минути изчакваха гостите, които желаеха да заемат мястото на ръководителя на Народното събрание и да оповестят „ началото “ или „ края “ на пленарното съвещание. В залата беше предаван документалният филм „ Щрихи от първия български парламент “, Търново, 1879 година

В Клуба на народния представител посетителите можеха да прегледат галерия, отдадена на Търновската конституция и работата на Учредителното заседание. Там беше показан и документалният филм „ Премеждията на свещената книга “.
По мотив 16 април – Ден на Българската конституция и отбелязването на 143 години от приемането на първия български главен закон Народното събрание отвори вратите си за гости. Гостите получиха просветителни материали, свързани с приемането на Търновската конституция и работата на Народното събрание.

Гражданите имаха опция да се включат в тематично социологическо изследване измежду посетителите в Деня на отворени порти, извършено от Националния център за парламентарни проучвания.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР