Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония Християн Мицкоски

...
Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония Християн Мицкоски
Коментари Харесай

Населението изтръпна от ужас! Мицкоски: България влиза в конфликт на ниво ,,Студена война“

Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония Християн Мицкоски сподели през днешния ден, че напрежението в връзките сред България и Република Северна Македония е нещо, за което е предизвестил, че ще се случи.

Според него е обезпокоителен фактът, че „ макар всички отстъпки, които държавното управление на Северна Македония направи и отстъпи на процедура за всичко, което се искаше от него, с цел да резервира министерските си кресла, другата страна влиза в спор, който би го сложил на равнище „ студена война “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Мицкоски съобщи, че това се случва, тъй като Република Северна Македония се е поддала на българските претенции, а „ България, която на процедура е получила всичко, счита, че е нейно естествено право да получи всичко, което изиска “. Извикването на посланика на България в Северна Македония, „ вместо да извършва посланическите си функционалности “ в Скопие, от София „ оправдават с протест поради случилото се в Охрид “.

„ Предупреждавахме за това, само че за жалост имаме политически неграмотници, нарушители и корумпирани политици, които безусловно са подготвени да преглътнат всичко, с цел да запазят позициите си за сметка на македонските народ, еднаквост и жители. Виждате, че те действат като анализатори, и държавното управление, и Стево Пендаровски, седят и вършат разбор. От Пендаровски чуваме, че това е някакъв скрит план, някакви секрети служби, външни въздействия и фактори за дестабилизиране на (Република Северна) Македония, и нито единият, нито другите след срещата на Съвета за сигурност не излязоха да кажат кои са тези непознати служби, фактори на въздействие и хората, които желаят да дестабилизират страната “, сподели Мицкоски.

„ Тоя джамбаз, по какъв начин му беше името на този европейски политик, каква му беше семейството, той към този момент не знае какво да прави, безусловно се държи като циркаджия във шоу, с цел да вземе някоя политическа точка повече по тематиката. Той ненавижда и наскърбява македонците, ненавижда Македония. Те не направиха безусловно нищо “, сподели Мицкоски, допълвайки, че чака час по-скоро да има предварителни парламентарни избори, а „ идващото държавно управление на ВМРО-ДПМНЕ ще има сложна, само че не и невъзможна задача, да поправи всички неточности “.

След Съвет по сигурността президентът на РСМ в понеделник Стево Пендаровски разгласи, че ще предложи на държавното управление да вкара възбрана за влизане в страната на един евродепутат от България и още няколко български политици поради дейностите, които подхващат против Скопие. Поводът са честванията на Гоце Делчев на 4 февруари в македонската столица. Пендаровски не назова име на българския евродепутат, само че македонските медии написаха, че той евентуално засяга евродепутата от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки.

А през днешния ден българският външен министър Николай Милков съобщи, че във връзка с контраатаката против Ангел Джамбазки и други наши политици, мисля, че това е част от някакъв нов разказ македонски, който да направи по този начин, че да се омаловажи първо офанзивата против българина, систематичните офанзиви против българските клубове и общности там, които ескалират, които започнаха с приемането на един наказателен закон там, продължиха с палеж, за който беше получена условна присъда, последва пукотевица и в този момент физическа кавга с човек, който е член на българската общественост. Там се пробват да ни вменят една поделена виновност – от двете страни на границата има луди глави. Не може да има такива аналогии “, сподели Милков.

България ще вземе всички ограничения във връзка с случая „ Пендиков “ и те към този момент са в ход. Той съобщи, че когато се е случила офанзивата против секретаря на българския културен клуб „ Цар Борис Трети “ в Охрид Християн Пендиков, в Република Северна Македония в началото е имало стъписване и са си признали на разнообразни равнища, че това е закононарушение от ненавист. След това са почнали да се прокрадват сюжети, че Пендиков бил наркоман и наркодилър, а най-смелите настояват, че българките клубове са места на проведена престъпност и че се финансират от наркотрафик. „ Това е разказ, който не можем да споделяме и ще вземем всички ограничения “, сподели Милков.

Той към този момент е уведомил на Съвет „ Външни работи “ в Брюксел външните министри на страните членки на Европейски Съюз. Разпространен е до всички страни членки писмен меморандум по тези въпроси. Предстои да бъде направена среща у нас с всички посланици на страните членки. Ще се употребяват и други механизми, в това число механизма на ОССЕ, които имат още наблюдаваща задача в Скопие. Имаме инструментите на Съвета на Европа, посочи Милков.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР