Председателят на Общото събрание на ООН, турчинът Волкан Бозкър, прекъсна

...
Председателят на Общото събрание на ООН, турчинът Волкан Бозкър, прекъсна
Коментари Харесай

Недостиг на време и необичайно творчество на Срещата на върха за 75 г. ООН

Председателят на Общото заседание на Организация на обединените нации, турчинът Волкан Бозкър, прекъсна Срещата на върха, отдадена на 75-годишнина от основаването на интернационалната организация, съобщи Франс прес. Тя се организираше през вчерашния ден в навечерието на общополитическите диспути на годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. Дебатите стартират през днешния ден и не престават седмица.

На срещата на върха във връзка годишнината речите на водачи на 180 страни бяха записани авансово, защото форумът прочиташе във виртуален формат поради коронавирусната пандемия. Речите трябваше да са по 3 минути всяка, само че времето напредна и не можаха да бъдат излъчени речите на 55 водачи. Засега се знае, че срещата на върха ще продължи, с цел да бъдат излъчени и речите на останалите водачи, само че евентуално това ще стане едвам в сряда на идната седмица. Причината за това спиране бе, че доста малко от водачите, записали авансово речите си, се придържаха към правилото от 3 минути и по този начин се стигна до доста забавяне в програмата на юбилейното събитие.

Все отново от видеоформата на срещата имаше и нещо позитивно - водачите на разнообразни страни имаха опция да подходят креативен при изговаряне на речите си.

Така да вземем за пример водачът на Южен Судан прочете речта си с шапка с огромна външна страна и разноцветни гривни , президентът на Кирибати бе поставил на главата си венец от цветя , водачът на Самоа се беше закичил с екзотичните плодове на дървото пандан, а представителят на Бутан носеше обичайната национална одежда с червено-жълтите тонове на националния байрак. Венецуелският президент Николас Мадуро приказва на фона на портрет на Симон Боливар , а президентът на Афганистан - на фона на обичаен афганистански килим . Лидерите на някои страни избраха да запишат посланието си на фона на фамозни здания, като операта в Сидни или президентския замък в Колумбия , или на фона на естествени картини . Президентът на Фиджи беше събрал към себе си въодушевена навалица от поддръжници , която бурно приветстваше речта му, а президентът на Коста Рика беше записал речта си, носейки маска поради коронавирусната пандемия.

На юбилейната среща, прекратена поради дефицит на време, въпреки всичко бе призната декларация, в която се насочва апел за световно единение и се акцентира, че потребността от това сближение е по-голяма от по всяко време било, съобщи Асошиейтед прес.

В декларацията Организация на обединените нации е похвалена като единствената световна организация, която съумява да сплоти страните и да даде вяра на толкоз доста хора за един по-добър свят и да им обезпечи бъдещето, което те желаят.

В документа се напомнят както триумфите, по този начин и неуспехите на Организация на обединените нации. Подчертава се, че даже във време на огромно напрежение, Организация на обединените нации е насърчавал деколонизацията, свободата, развиването, човешките права и справедливостта и е работил за премахване на болесттите. Организация на обединените нации е оказал помощ и за успокояването на десетки спорове, избавил е стотици хиляди човешки животи посредством филантропични акции и е обезпечил на милиони деца образованието, което те заслужават, се споделя още в документа. Но за огромно отчаяние в света има все по-нарастващо неравноправие, беднотия, апетит, въоръжени спорове, тероризъм, неустановеност, климатични промени и пандемии. Най-бедните и минимум развити страни изостават, деколонизацията не е цялостна, а хората са принудени да подхващат рискови пътувания в търсене на леговище, се регистрира също по този начин в документа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР