Председателят на НС Цвета Караянчева отправи приветствено слово по повод

...
Председателят на НС Цвета Караянчева отправи приветствено слово по повод
Коментари Харесай

Отбелязахме 150 години Българска екзархия

Председателят на Народно събрание Цвета Караянчева насочи приветствено слово във връзка 150-ата годишнина от провъзгласяването на българската църковна самостоятелност. Тя акцентира, че с основаването на Българската екзархия публично пред света е прието съществуването на нашия народ и са обрисувани неговите етнически и географски граници, съобщи организация Фокус.

Събитието бе маркирано и с документална галерия, проведена от Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ в съдействие с Университета по библиотекознание и осведомителни технологии. Експозицията включва богат снимков и графичен материал. В нея е показан още двуезичният ферман за учредяването на Българската екзархия, подписан на 28 февруари 1870 година от султан Абдул Азис, както и нейният правилник, отпечатан в Цариград.

Директорът на Националната библиотека доцент Красимира Александрова напомни, че Българската екзархия е първата публично приета институция след близо 500 години изчезнала държавност и която покрива земите, обитаеми с етнически българи – Мизия, Тракия и Македония.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР