Председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание

...
Председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание
Коментари Харесай

Анастасова на откриването на института INSAIT: Такива събития ще задържат децата ни в България

Председателят на Комисията по обучение и просвета в Народното събрание и заместник-председател на Българска социалистическа партия Ирена Анастасова участва на откриването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет „ Св. Климент Охридски”.

Водеща фигура на плана е проф. Мартин Вечев – одобрен международен академик в областта на компютърните науки и изкуствения разсъдък от Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих. През последните години създава ново потомство изкуствен интелект. Новият български институт ще си сътрудничи с водещи международни експерти по изкуствен интелект от Масачузетския софтуерен институт, Бъркли, Йейл и Принстън, като най-значимо е съдействието с Швейцарския федерален технологически институт в Цюрих и Швейцарския федерален политехнически институт в Лозана. Споразумението за основаване на института е подписано от българското държавно управление през май 2021 година и е утвърдено от 46-ото Народно заседание. Дългосрочната цел на INSAIT е да се утвърди като проучвателен център на международно равнище.

Г-жа Анастасова показа, че основаването на института е невиждано събитие за района. ”Това е събитие освен за нашата просвета, а и за района. Предвид своя темперамент, тази водеща самодейност ще способства уверено за интернационализацията и модернизирането на националната система за висше обучение и за научни проучвания и нововъведения, както и за икономическото развиване в районен и народен проект. И още нещо - плануваното осъществяване на приложни научни проучвания и нововъведения в този бранш с висока добавена стойност и значимост за българската стопанска система се планува да окаже и доста въздействие върху това, на което изключително държа – да можем да задържим децата си в България ", сподели тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР