Председателят на комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова ©

...
Председателят на комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова ©
Коментари Харесай

Търговията с акции на компании с имоти няма да се облага с ДДС

Председателят на комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова

© Анелия Николова Предложението на държавното управление като доставка на стока за задачите на Данък добавена стойност да се смята " прехвърлянето на акции или дялове, еквивалентни на акции в сдружения, които дават на притежателя им юридически или в действителност права на благосъстоятелност върху неподвижен парцел или част от него ", евентуално ще отпадне при второ четене на измененията в данъчните закони следващата година. Това стана ясно при разискване на текстовете в бюджетна комисия в четвъртък. Според ръководителя на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ) с текста се цели да се избегнат измамите с парцели, предопределени да се употребяват за жилищни потребности, като продажбата им става през прекачване на акции и дялове и по този метод се заобикаля заплащането на Данък добавена стойност, само че съгласно нея и сега страната има задоволително механизми да управлява сходни опити. " В същото време, в случай че бъде признат, новият текст ще затрудни комерсиалния оборот, защото доста компании имат здания в активите си. Не мисля, че е удачно написан ", съобщи Стоянова.

Подобни отзиви по време на съвещанието показаха и представителят на Българската стопанска камара и депутатът от " Воля " Дора Христова. " От текста не излиза наяве дали и урегулираните поземлени парцели ще попадат в тази регулация, нито каква ще е данъчната основа за тези доставки, т.е. върху какво ще се начислява Данък добавена стойност ", добави Христова.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Данък добавена стойност регистрация при постигане на прага

Друг текст, който провокира спор в парламентарната комисия, е обвързван с избягването на регистрацията по Закона за Данък добавена стойност. В момента при приближаване на прага от 50 хиляди лева някои бизнесмени избират да записват ново сдружение за да избегнат регистрацията, постоянно даже не изключително прикрити - едно име с следващ номер след него. Сега се предлага, в случай че има две или повече компании с идентична активност, в еднакъв обект или са свързани, при регистрирането на ново сходно сдружение оборотите на всички да се събират за задачите на регистрация по Данък добавена стойност.

Депутатите приканиха Министерството на финансите да намерения за редакция на текста, като да вземем за пример да се вдигне прагът на регистрация по Данък добавена стойност, който сега е 50 хиляди лева и не е пипан от години.

Друг текст, който се появи, откакто измененията в данъчните закони минаха през държавното управление, е отпадане на задължението онлайн магазините да издават касова записка, в случай че направените продажби са платени с банкова карта. Изменението беше дълго чакано и идва след продължителни полемики сред Национална агенция за приходите и бизнеса по новите условия на получилата печална популярност Наредба Н-18 (позната като наредбата за касовите апарати).

На съвещанието на бюджетна комисия стана ясно още, че евентуално условието за 24/7 онлайн наблюдаване на обектите, които употребяват акцизни артикули в производството си, ще остане единствено за бранш горива.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР