Председателят на фондация Македония Виктор Стоянов обяви, че скоро ще

...
Председателят на фондация Македония Виктор Стоянов обяви, че скоро ще
Коментари Харесай

Правят партия на българите в Република Северна Македония

Председателят на фондация ”Македония ” Виктор Стоянов разгласи, че скоро ще се основе Партия на българите в Република Северна Македония.

" С оглед на това, че властта, капиталите и службите в районен съд Македония са в ръцете на хора, които вредят на положителните двустранни връзки с България, разгласявам, че Фондация Македония стартира развой на създаване на политическа партия на българите в районен съд Македония. В идващите седмици следва да изградим ядрото на партията и да представим управление. Нашата цел - българите в районен съд Македония да ръководят страната ", написа Стоянов в своя профил във Facebook.

На уеб страницата си фондацията на Стоянов показва, че " има за цел българското и македонското общество да станат едно общество в две страни. Да се изградят мостове межу нас във всички сфери на живота, най към този момент стопански, културни, обществени и публични ".

Именно фондация " Македония " сигнализира преди дни за поругаването на български монументи в региона на Кавадарци, поради което външните министерства на двете страни си размениха писма.

" Република Северна Македония излъга, че нямало военни гробища по трасето на автомагистралата. След като извадя документите на двете военни гробища от Министерството на защитата на България, ще желая среща със Зоран Заев, той да изясни за какво страната, която управлява, наруши Женевската спогодба, както и за какво основава условия за ненавист сред хората!!!? ", разяснява Виктор Стоянов във Facebook.

Междувременно Министерството на защитата заяви, че е почнала инспекция във военния списък. Целта й е да се потърсят карти, които може да покажат тъкмо е била полевата болница на към Осма пехотна тунджанска дивизия. Именно те могат да дадат повече изясненост имало ли е в региона на Кавадарци край двата паметника всеобщи гробове на български бойци, или по-скоро става въпрос за историческа догадка.

Поругаха гробове на български бойци в районен съд МакедонияНа 12 км от Кавадарци, безусловно на метри от новостроящата се автомагистрала, която би трябвало да свърже Скопие с Прилеп, се издига издига гранитен паметник с кръст и паметна плоча в в памет на 193-та починали български военнослужещи по време на Първата международна война. Пътят към него към този момент не съществува. Няма и отбивка от автомагистралата - най-малко на този стадий.

От македонското министерство на външните работи подчертаха, че паметникът на починалите български бойци край Кавадарци не е опустошен, и настояват, че към монумента няма гробища или гробове, а съгласно инспекцията на терен " не е известно дали в предишното тази обстановка е била друга ". На към 100 метра от този монумент има още един, по-малък.

" С откритата фактическа от способените институции конюнктура желаеме да отхвърлим всички обвинявания, които се появиха в общественото пространство, като в същото време призоваваме всички лица и институции да бъдат деликатни и да не се поддават на явни провокации, чието желание е да заплаши добросъседските връзки сред двете страни и напъните на двете министерства да намерят общи решения за превъзмогване на разликите ”, се споделя в оповестената от македонското външно министерство позиция.

Изясняването на истината ще е мъчно, тъй като в региона са правени големи изкопни работи и изземане на земни маси поради строителството на автомагистралата.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР