Председателят на фондация Македония Виктор Стоянов обяви, че скоро ще ...

Председателят на фондация Македония Виктор Стоянов обяви, че скоро ще

Правят партия на българите в Република Северна Македония

Председателят на фондация ”Македония ” Виктор Стоянов обяви, че скоро ще се основе Партия на българите в Република Северна Македония.

" С оглед на това, че властта, капиталите и службите в районен съд Македония са в ръцете на хора, които вредят на положителните двустранни връзки с България, разгласявам , че Фондация Македония стартира развой на построяване на политическа партия на българите в районен съд Македония. В следващите седмици следва да изградим ядрото на партията и да представим управление . Нашата цел - българите в районен съд Македония да ръководят страната " , написа Стоянов в своя профил във Facebook .

На уеб страницата си фондацията на Стоянов показва , че " има за цел българското и македонското общество да станат едно общество в две страни . Да се изградят мостове межу нас във всички сфери на живота, най към този момент стопански , културни, обществени и социални " .

Именно фондация " Македония " сигнализира преди дни за поругаването на български монументи в региона на Кавадарци, поради което външните министерства на двете страни си размениха писма.

" Република Северна Македония излъга, че нямало военни гробища по трасето на автомагистралата . След като извадя документите на двете военни гробища от Министерството на отбраната на България, ще желая среща със Зоран Заев, той да изясни за какво страната , която управлява , наруши Женевската спогодба , както и за какво основава изисквания за ненавист сред хората!!!? " , разяснява Виктор Стоянов във Facebook .

Междувременно Министерството на отбраната заяви , че е почнала инспекция във военния списък . Целта й е да се потърсят карти, които може да покажат тъкмо е била полевата болница на към Осма пехотна тунджанска дивизия. Именно те могат да дадат повече изясненост имало ли е в региона на Кавадарци край двата паметника всеобщи гробове на български бойци , или по-скоро става казус за историческа догадка .

Поругаха гробове на български бойци в районен съд МакедонияНа 12 км от Кавадарци, безусловно на метри от новостроящата се автомагистрала , която би трябвало да свърже Скопие с Прилеп, се издига издига гранитен паметник с кръст и паметна плоча в в памет на 193-та починали български военнослужещи по време на Първата глобална война. Пътят към него към този момент не съществува. Няма и отбивка от автомагистралата - най-малко на този стадий .

От македонското министерство на външните работи подчертаха, че паметникът на починалите български бойци край Кавадарци не е опустошен , и настояват , че към монумента няма гробища или гробове, а съгласно инспекцията на терен " не е прочуто наистина ли в предишното тази позиция е била друга " . На към 100 метра от този монумент има още един, по- дребен .

" С откритата фактическа от способените институции конюнктура желаеме да отхвърлим всички обвинявания , които се появиха в общественото пространство, като в същото време призоваваме всички лица и институции да бъдат деликатни и да не се поддават на явни провокации, чието желание е да заплаши добросъседските връзки сред двете страни и усилията на двете министерства да намерят общи решавания за преодоляване на разликите ”, се споделя в оповестената от македонското външно министерство позиция.

Изясняването на истината ще е мъчно , тъй като в региона са правени големи изкопни работи и изземане на земни маси поради строителството на автомагистралата .

 

Източник: novinite.bg