Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че

...
Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че
Коментари Харесай

ФЕД вдигна лихвата за четвърти път тази година

Председателят на Федералния запас на Съединени американски щати Джером Пауъл съобщи, че инфлацията в Съединени американски щати остава " прекомерно висока ". Така той изясни решението на централната банка да увеличи със 75 базисни пункта (или 0,75 %) главния лихвен % до диапазон сред 2,25% и 2,50%.

Това е четвъртото покачване тази година и най-високо лихвено равнище от 2019 година насам, като Пауъл даде да се разбере, че е допустимо той да бъде вдигнат още повече в опит да се понижи натискът върху цените за потребителите.

Пауъл обаче уточни, че защото лихвените проценти стават по-рестриктивни, може да е подходящо да се забави темпото на тяхното повишение, само че в това време означи, че Фед към момента не е взел решение по кое време това закъснение да бъде приложено.

Централната банка ще следи от близко положението на стопанската система, по-точно дали стопанската система се забавя. В взаимозависимост от данните, Пауъл повтори, че " може да е уместно още едно извънредно огромно нарастване на лихвите на идващото съвещание ".

 istock istock
В същото време Пауъл е на мнение, че американската стопанска система не е в криза и може да избегне сходен сюжет.

" Смятаме, че има път, по който да успеем да понижим инфлацията, като в същото време поддържаме мощен пазар на труда ", сподели той. 
Сигналите за допустимо закъснение на темпото на стягане на американските лихви докара до растеж на пазарите на акции на Уолстрийт в края на търговията в сряда и до известно намаляване на щатския $ на валутните пазари.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР