Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл потвърди ангажимента

...
Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл потвърди ангажимента
Коментари Харесай

Джером Пауъл: Фед няма повиши лихвите в скоро време

Председателят на Федералния запас на Съединени американски щати Джером Пауъл удостовери уговорката си да ресурси ниските лихвени проценти в обозримото бъдеще, като в същото време с това изрази й вяра за мощно икономическо възобновяване, съобщи Си Ен Би Си.

„ Когато пристигна време за повишение на лихвите, ние сигурно ще го създадем. Това време обаче няма да е скоро “, съобщи Пауъл по време на сесия с въпроси и отговори, проведена от Принстънския университет.

По време на събитието той приказва и за това по какъв начин Федералният запас се оправя с провокациите, донесени от пандемията от COVID-19, както и за това какво следва.

В последното си мнение за политиката от декември Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) съобщи, че ресурси актуалната си приспособима позиция, до момента в който не види „ значителен прогрес “ по задачите за заетостта и инфлацията.

По отношение на заетостта Пауъл подчертава върху новия метод на Фед към инфлацията, който не планува повишение на лихвите даже при спад на безработицата под равнища, считани в исторически проект за сигнал за иден ценови напън.

„ Това не би била причина за повишение на лихвите, в случай че не стартираме да виждаме инфлация или други несъответствия, които биха заплашили постигането на нашите цели “, разяснява шефът на централната банка.

Подобен дисбаланс би била точно инфлацията. През последните дни представители на Фед предизвестиха, че тя може да се увеличи по-скоро от предстоящото и да принуди централната банка да се откаже от някои от своите политики.

Бенчмарковата краткосрочна рента на Фед е закотвена покрай нулата и банката, като централната банка продължава да купува облигации за най-малко 120 милиарда $ месечно. Базовата инфлация се движи към 1,4%, което е знаичтлено под задачата на Фед от 2%.

 „ Ако има нежелано придвижване нагоре на инфлацията, разполагаме с принадлежности за това и ще ги използваме. Никой не би трябвало да се съмнява в това “, разяснява Пауъл, като добави, че въпреки стопанската система да е изправена пред огромни провокации и към момента да има дълъг път за извървяване, до момента в който пазарът на труда бъде нормализиран, има причина за оптимизъм.

„ През февруари 2020 година бяхме в добра позиция и считаме, че можем да се върнем там. Бих споделил, че това може да се случи доста по-скоро, в сравнение с се опасявахме “, сподели още той.

Изказването на ръководителят на Фед идва в същия ден, в който министерството на труда разгласи най-големият растеж в броя на заявките за помощ при безработица от месец август насам. Този отчет от своя страна идва седмица, откакто министерството разгласи, че неземеделските работни места са намалели през декември за първи път от април на фона на краха в бранша на хотелиерството и ресторантьорството поради пандемията.

Въпреки тези провокации Пауъл счита, че стопанската система има ярко бъдеще, което се дължи частично на неналичието на заразяване на финансовия бранш, каквото имаше при рецесията от 2008 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР