Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви днес, че изпратеното

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви днес, че изпратеното
Коментари Харесай

Туск обвини Джонсън, че подкрепя връщането на ирландската граница

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи през днешния ден, че изпратеното до него писмо от английския министър председател Борис Джонсън не включва никакви " реалистични други възможности " на противоречивия защитен механизъм за ирландската граница, съобщи " Ройтерс ".

" Предпазният механизъм е гаранция против появяването на физическа граница на остров Ирландия, до момента в който не бъде открита (подходяща) опция ", написа Туск в " Туитър ". Постът му бе в отговор на изпратеното през вчерашния ден до него писмо от Джонсън, в което се предлага Европейски Съюз да се съгласи механизмът да отпадне.

" Тези, които са срещу защитния механизъм и не оферират реалистични други възможности, в действителност поддържат връщането на границата. Дори и да не го признават ", добави ръководителят на Европейския съвет.

Говорител на Европейската комисия съобщи, че защитният механизъм е единственото средство, посочено и от Лондон, и от съюза, посредством което да бъде избегнато връщането на граничните инспекции на остров Ирландия след Брекзит.

" Писмото не предлага оперативно от юридическа позиция решение, посредством което да не допуснем връщането на физическата граница на остров Ирландия ", сподели на конференция Наташа Берто. " Нашата позиция по въпроса за защитния механизъм е добре известна. Той е единственото посочено до момента и от двете страни средство за осъществяването на това обвързване ", добави тя на конференция.

Джонсън желае да бъде комплициран завършек на по този начин наречения защитен механизъм, който планува Англия да остане тясно обвързвана с европейския митнически съюз, в случай че двете страни не са в положение да договорят други способи, посредством които да бъде предотвратено връщането на граничните инспекции на хората и стоките, движещи се сред Северна Ирландия и Република Ирландия, отбелязва " Асошиейтед прес ".

След едночасов телефонен диалог с Джонсън през вчерашния ден ирландският министър председател Лио Варадкар съобщи, че съглашението за Брекзит няма да бъде предоговаряно.

Финландският министър председател Анти Рине също сподели пред английския си сътрудник, че Европейски Съюз няма да предоговаря контракта, заяви през днешния ден представител на Рине. " Премиерът Рине повтори, че Споразумението за излизането не предстои на смяна ", сподели представителят пред " Ройтерс ". Той добави, че диалогът се е състоял през вчерашния ден.

Финландия е ротационен ръководител на Европейски Съюз, а английският министър председател предприе нов опит да убеди съюза да преразгледа контракта за излизането. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (658)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР