Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Европейският съюз

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Европейският съюз
Коментари Харесай

Туск: ЕС ще се върне към разширяването до май 2020 г.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че Европейският съюз ще се върне към разширението до май 2020 година, преди срещата на върха в Загреб, откакто страните членки не съумяха да реализират съглашение за започване на договаряния с Албания и Македония.

 © БГНЕС
Всички погледи на срещата на върха бяха ориентирани към френския президент Макрон. 6 часа, до 2 през нощта, сътрудниците му от останалите държави-членки се опитваха да го убедят да даде зелена светлина за начало за договаряния със Северна Македония и Албания. Макрон остана неотстъпчив. Премиерът Борисов разяснява, че нищо не е изгубено и след няколко месеца въпросът още веднъж ще бъде обсъждан. България настоя в заключителния документ от срещата да има най-малко едно изречение, което да поддържа вярата за европейската вероятност на Скопие и Тирана преди срещата на върха в Загреб през май следващата година.
Бойко Борисов - министър-председател на България: Малко прочувствено беше, само че най-после всички се съгласиха да напишем едно изречение, че това, което взехме решение в София ще продължим да го разискваме в Загреб на идната среща на върха със Западните Балкани и по-специално за Северна Македония и Албания. Прие се, тъй че имаме към този момент няколко фрази, които дават тази вероятност, за която толкоз доста настоявахме.
Борисов разяснява, че няколко пъти е приказвал с премиера на Северна Македония Зоран Заев и го е убеждавал да не подава оставка, тъй като е приключил доста работа и има още доста за извършване. Най-емоционален беше италианският министър председател Джузепе Конте.
Джузепе Конте, министър-председател на Италия: Казах на сътрудниците, че допуснахме историческа неточност. Тези територии първо са били част от Османската империя, след това и под комунистически режим. Тяхното предпочитание е единствено да се причисляват към Европа. Това е велико предпочитание и вчерашният ден ще бъде запомнен като ден на историческа неточност.
Туск разяснява, че двете страни са изцяло подготвени за започване на договаряния, само че няколко страни - членки не са подготвени.
Доналд Туск - ръководител на Европейския съвет: Днес желая да изпратя обръщение към нашите македонски и албански другари - апелирам ви, не се отхвърляйте. Разбирам вашето отчаяние, тъй като вие изпълнихте своите обещания, а ние - не.
Евролидерите се надяват още веднъж да се върнат към тематиката преди срещата на върха в Загреб следващата година през май.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР