Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви на

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви на
Коментари Харесай

Фон дер Лайен с план от 4 стълба за доближаване на Западните Балкани до ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи на форума GLOBSEC в Братислава нов проект за напредък за страните от Западните Балкани, чиято цел е да приближи Западните Балкани към Европейски Съюз.


" Искаме да надградим постигнатия през последните месеци прогрес, само че също по този начин желаеме да предоставим още през днешния ден някои от преимуществата на участието в Европейски Съюз на хората от Западните Балкани ", съобщи фон дер Лайен.

Председателят на Европейската комисия изясни, че проектът е построен върху 4 значими стълба - приближаване на Западните Балкани до единния пазар на Европейски Съюз, задълбочаване на районната икономическа интеграция, ускорение на фундаменталните промени и увеличение на предприсъединителните фондове в Западните Балкани, заяви „ European Western Balkans “.

" До известна степен това е нов метод към Европейския съюз и ние освен желаеме от нашите сътрудници да създадат нови стъпки към нас, само че и ние вършим огромна крачка към тях. Нашата обща цел е да ускорим пътя към Европейския съюз ", означи Фон дер Лайен.

Тя изясни също, че страните, които са на обещаващ път към Европейски Съюз, би трябвало да се възползват от единния пазар, който е главният мотор за икономическия триумф на страните членки. Фон дер Лайен посочи опцията за присъединение към цифровия обединен пазар в области като електронната търговия, киберсигурността и опцията за улеснение на търговията със артикули и заплащанията. Тя изясни, че по-тясното свързване с единния пазар на Европейски Съюз върви ръка за ръка с общия районен пазар.

" Общият районен пазар е от решаващо значение за отключването на големия стопански капацитет в района и за превръщането на Западните Балкани в по-привлекателни за европейските вложители ", съобщи Фон дер Лайен.

Този районен пазар може също по този начин да спомогне за ускорение на процеса на присъединение към Европейски Съюз и да предложи авансово някои от преимуществата, само че, както тя акцентира, значимо е избрани условия за участие да бъдат изпълнени авансово.

" Някои от промените, които са част от процеса на присъединение, са от основно значение за доверието на вложителите. Помислете единствено за построяването на самостоятелна и ефикасна правосъдна система, за обезпечаването на надеждни публични поръчки, за усилването на битката с корупцията и за целия енергиен пазар ", сподели Фон дер Лайен.

Тя добави, че районът на Западните Балкани би трябвало да увеличи енергийната успеваемост, да форсира енергийната си диверсификация и внедряването на възобновими енергийни източници, с цел да се отклони от съветските изкопаеми горива, да се приближи до Европейски Съюз и да форсира процеса на присъединение.

" Готови сме да подкрепим Западните Балкани с увеличено предприсъединително финансиране ", съобщи ръководителят на Европейската комисия, като загатна, че има остра потребност от вложения в Западните Балкани, които да подобрят живота на хората и да подкрепят интеграцията им в Евросъюза. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР