Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен адресира в

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен адресира в
Коментари Харесай

ЕК ще прави спешен план в случай, че руският газ спре съвсем

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен адресира в сряда въпроса за спешен план на Европейския съюз при цялостно прекъсване на доставките на съветски газ за страните членки.

" Трябва да се подготвим за по-нататъшни спирания на доставките на газ от Русия, даже за цялостното им преустановяване “, сподели тя в Европейския парламент, съобщи ДПА. " Ясно е, че съветският президент Владимир Путин употребява силата като оръжие. Дванадесет страни членки към този момент са директно наранени от отчасти или цялостно прекъсване на доставките на газ от Русия ", уточни шефът на Европейска комисия.

Според фон дер Лайен Европейска комисия ще показа до две седмици европейски проект за изключителни обстановки в отговор на събитията от средата на юни, от когато доставките на съветски газ за Европа бяха понижени фрапантно.

Тя акцентира смисъла на съгласуван и единен европейски метод при прекъсване на съветския газ, с цел да се отбрани както европейския пазар, по този начин и най-уязвимите консуматори.

" Държавите членки към този момент имат въведени национални проекти за изключителни обстановки. Това е добре, само че имаме потребност от европейска съгласуваност и взаимни дейности. Трябва да се подсигурява, че при положение на цялостно спиране на доставките от Русия, газовите потоци, които към момента са налични, ще потекат там, където са най-необходими ".

" Трябва да осигурим европейска взаимност. И би трябвало да защитим вътрешния пазар и веригите на доставки на промишлеността ", сподели още Фон дер Лайен. " Важно е да не забравяме горчивия урок, теоретичен при започване на коронавирусната пандемия. Егоизмът, протекционизмът, затворените граници и възбраните за експорт биха довели единствено до разцепление и фрагментация ", уточни тя пред евродепутатите в Страсбург, акцентира смисъла на съгласуван и единен европейски метод при прекъсване на съветския газ, с цел да се отбрани както европейския пазар, по този начин и най-уязвимите консуматори.

Фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз се запасява с газ и загатна за опцията за взаимни покупки и доставки на газ от Съединени американски щати. Според нея напъните за намиране на нови надеждни снабдители на газ напредват.

От март износът на неруски полутечен природен газ за Европа се е нараснал със 75 % спрямо 2021 година, като износът на полутечен природен газ от Съединени американски щати за Европа се е нараснал съвсем три пъти, означи тя. В същото време средномесечният импорт на съветски тръбопроводен газ е намалял с 33 % по отношение на миналата година.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР