Председателят на Еврокомисията Жан Клод Юнкер заяви, че никой няма

...
Председателят на Еврокомисията Жан Клод Юнкер заяви, че никой няма
Коментари Харесай

Юнкер: Никой няма да се противопостави на отлагане на Брекзит

Председателят на Еврокомисията Жан Клод Юнкер съобщи, че никой няма да се опълчи на отсрочване на Брекзит. С това изказване пред немски печатни издания Юнкер насочи най-силния до момента сигнал от Европа към Англия, че за предпочитане е да бъде избегнат безреден Брекзит без съглашение. Юнкер разяснява и опасенията, че американският президент Доналд Тръмп ще наложи високи мита на вноса на коли от Европа.

По отношение на драмата с Брекзит Жан-Клод Юнкер не има вяра в реализирането на начертаните проекти. Той даже не изключва - нещо което до скоро беше немислимо - британците също да гласоподават за Европейския парламент през май и Англия да излъчи свои депутати. Това би означавало, че Брекзит или ще бъде отсрочен за след 29 март, или няма да се състои. Пред заплахата от безреден раздор с дълготрайни последици за стопанската система, от ден на ден се мисли за отсрочване на излизането.

В изказване пред редица немски вестници Юнкер разяснява, че с Брекзит чувството е като в намерено море - всичко е в Божиите ръце. Въпреки това той е реалист и счита, че английско присъединяване в евроизборите би било една от шегите в историята. Обаче и немското държавно управление не изключва опцията Англия да взе участие във вота през май. Заместник-министърът по европейските въпроси Михаел Рот установи, че смяна в датата за излизане от общността може да има смисъл единствено тогава, когато са налице " основни нови хрумвания " за превъзмогване на разликите. Утре се чакат такива от Тереза Мей, която ще отиде още веднъж в Брюксел.

По другата болна тематика - за наказателните мита, които Съединените щати заплашват да наложат против европейските автомобилни производители, ръководителят на Еврокомисията декларира, че разчита на мъжката дума на Доналд Тръмп. Американският президент има ангажимент към Юнкер да се въздържа от митническа война до момента в който трансатлантическите сътрудници договарят за възстановяване на комерсиалните си връзки. Ако обаче въпреки всичко се стигне до отмятане, тогава Европа към този момент няма да се придържа към съглашението да купува соя и полутечен газ от Съединени американски щати. В Брюксел е квалифициран и лист с други ответни дейности.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР