Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров отново

...
Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров отново
Коментари Харесай

Шефът на БЛС: Насред пандемията НЗОК се държи сякаш е на друга планета

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров още веднъж упрекна Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), че в епидемиологичната конюнктура основава повече административни пречки в сравнение с оказва помощ за преодоляването на обстановката. " НЗОК главно, което прави е да извършва едни официални функционалности, с които да пречи. Преди пречеше да се разкриват кревати. Отне им се това право. Само като каже министърът и на другия ден лечебните заведения имат с 20% повече кревати за заболели. Преди това не се случваше поради НЗОК. Сега, сега пречи да се заплаща (на лечебните заведения бел. ред.) за тези заболели, при които коронавирусът е потвърден единствено с антигенен тест ", разяснява Маджаров в сряда в изявление за БГНЕС. Това е поредна ескалация на напрежение сред БЛС и НЗОК, откакто при предходния пик в края на ноември и началото на декември предходната година съсловната организация се оплака на премиера, че.

Маджаров изясни, че към момента Българският лекарски съюз не е подписал анекса към Националния рамков контракт с Националната здравноосигурителна каса, който да регламентира потреблението, зачитането и заплащането на антигените проби за определяне на Covid-19. По думите му това се дължи на обстоятелството, че още веднъж НЗОК отхвърля антигените проби и се пробва едностранно да диктува разпоредбите на лекарите, а това може да стане единствено, в случай че и двете страни реализиран съглашение.

" Всички тези анекси, които сме принудени да подписваме, са вследствие на политиката на управлението на НЗОК. По думите му в предишното сходни проблеми са били решавани доста бързо със взаимни инструкции сред касата и БЛС, само че в този момент НЗОК упорства, че е наложително да се подпише анекс, а той не е подготвен. " Има извънредно огромна опозиция от страна на оперативното управление на НЗОК. Ние сме изпратили текстове, по този начин както считаме, че би трябвало да наподобяват. Касата от своя страна не изпраща нито един текст и твърди, че този антигенен тест не съществува за нея и би трябвало да го има в разпоредба на министъра ", изясни Маджаров. Той напомни, че поради това държание на НЗОК в края на предходната година са протестирали и разяснява, че в изискванията на пандемия НЗОК се държи като че ли е на друга планета.

Според него е и неприемливо в актуалната обстановка от Касата да принуждават лекари да им изпращат историята на болесттите на всички пациенти, които са минали или лежат с Covid-19, под опасността, че в случай че не го създадат няма да платят активността. Той е уверен, че в актуалната обстановка това е излишно, защото сега неслучайно е позволено 85% от активността да се заплаща.

НЗОК и БЛС имат несъгласия и по отношение на електронното попълване на историята на болестта на пациентите от 1 април. Според Маджаров в сегашния му вид не е електронно, тъй като съгласно НЗОК единствено първа страница е електронна, всичко останало е на хартия. И след всяка операция, която прави някой би трябвало да се подписва.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР