Председателят на Българския фармацевтичен съюз и бивш директор на Агенцията

...
Председателят на Българския фармацевтичен съюз и бивш директор на Агенцията
Коментари Харесай

Председателя на фармацевтичния съюз с обвинение за всяване на паника

Председателят на Българския фармацевтичен съюз и някогашен шеф на Агенцията по медикаментите проф. Асена Стоименова е била упрекната по текст от Наказателния кодекс, с който се санкционира всяването на суматоха, разгласи самата тя в известие до медиите, съобщи БТВ. Стоименова е с мярка за неотклонение парична гаранция от 20 000 лв.. Обвинена е по член 326 на Наказателен кодекс и я заплашва до 2 години затвор, заяви и БНР. В известието си до медиите тя е безапелационна, че, като представител на фармацевтите у нас, в свои медийни участия е повдигнала значими за обществото въпроси по време на пандемията.
„ Информирам българското общество за значими въпроси – презапасяването с лекарствени артикули, нуждата от рецепта при разпределяне на медикаменти по лекарско наставление, нуждата от еластичност на законодателството и възможност от дефицит на избрани медикаменти. Също по този начин молих за човещина в работата на контролните институции при опазване на потенциала им за надзор “, написа Стоименова.
Тя отбелязва и че оповестените като борба със спекулата инспекции на аптеките от няколко институции по едно и също време е довело до усложнения при обслужването на жителите.
„ Да се приравни даването на справедлива информация по отношение на вероятни обстановки в лекарствоснабдяването, които са предотвратими и решими, поднесена по несъмнено уравновесен метод, учредено на разбори, рекомендации от Световната здравна организация, Европейска комисия, Европейска организация по медикаментите и други източници към погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника, значи жестоко тъпчене на правилата залегнали в Закона за нормативните актове “, акцентира проф. Стоименова.
Тя отбелязва и че, по логиката на прокуратурата, би трябвало да бъде упрекнат и началникът на Европейската организация по медикаментите, тъй като и тази институция е съобщавала за дефицит на медикаменти.
„ Независимо, че не можем да се придвижваме и събираме свободно и всекидневието ни е променено фрапантно, към момента можем да разсъждаваме и мислим сериозно. Очевидно е, че сме изправени освен пред пандемия от COVID-19, само че и пред нещо доста по-различно от битката с вирус – рецесия, която не е здравна и с доста подългосрочни последствия. И по какъв начин ще я назовем? “, приключва позицията си проф. Асена Стоименова.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 10 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР