Председателят на 45-тия парламент Ива Митева отчете свършеното през краткия

...
Председателят на 45-тия парламент Ива Митева отчете свършеното през краткия
Коментари Харесай

Какво успя да свърши за краткия си живот 45-ият парламент?

Председателят на 45-тия парламент Ива Митева регистрира свършеното през късия живот на това националното заседание.Най-важната работа беше свършена с приемането на измененията в Изборния кодекс. Върнахме парламентаризма, съобщи Митева. Като минус тя уточни многото импортирани закони и надвилия популизъм.

Веднага след изборите стана ясно, че мъчно ще се сформира държавно управление и не са изключени нови избори. Но партиите и обединенията пристъпиха прага на новия парламент с амбициозни поръчки за промени.

От ГЕРБ-СДС оповестиха, че ще работят за възобновяване на разговора сред институциите, а останалите пет групировка се заканиха да трансформират порочния съгласно тях модел на ръководство.

Още в първите дни депутатите сътвориха комисия за инспекция на ръководството за последните 10 години. От втори опит постановиха мораториум върху избрани дейности на държавното управление в оставка.

Отхвърлиха намаляването на партийната дотация на един лев и тя остана осем лв..

Успяха да гласоподават преизчисляването на пенсиите, отпуснати до 2018 година въпреки и единствено на първо четене.

Според ръководителя на Народно събрание Ива Митева макар упреците, че Народното събрание не е приключил доста, най-важното е, че е приел измененията в Изборния кодекс.

" Върнахме парламентаризма, върнахме доверието в законодателния развой. Опитахме се с едни и ремонти в правилника, да покажем, че желаеме да работим по един нов метод, желаеме по-бавно законодателство, по-обмислено законодателство, а не с лекост и равнодушие да одобряваме законите и да ги променяме всекидневно ", сподели Митева.

Въпреки късия живот на 45-ото Народно заседание, в него бяха импортирани 77 законопроекта и над 30 проекторешения. Това съгласно Ива Митева е главният минус и популизма, който надви е обвързван с предстоящите избори.

" Няма по какъв начин това да не се случи в случай, че всички чакаха изборите и с вяра да влязат в идващия парламент. Така че чакахме да има доста законопроекти, само че аз най-малко съм удовлетворена, че не допуснахме доста законопроекти да се гледат ", сподели ръководителят на Народно събрание Ива Митева.

За пръв път в работещ парламент, при 45-ия нямаше ясно болшинство, гласуванията на обособени оферти бяха с плаващо болшинство, а свадите в залата дълго ще се помнят. Особено този, обвързван с преизчисляването на пенсите.

Но най-вече разногласия и кавги в Народното събрание провокира краткотрайната комисия за инспекция на ръководството през последните 10 години.

Сред най-скандалните съвещания беше това с присъединяване на предприемачите Светослав Илчовски и Иван Ангелов. Илчовски твърди, че е бил рекетиран от ръководещите и компании, свързани с хора на ГЕРБ. Ангелов съобщи, че ще го даде на прокуратурата за неистина.

В последна сметка прокуратурата образува инспекция по казаното от тях. Ще запомним този парламент и с това, че министър председателят Бойко Борисов по този начин и не се яви на чуване в него по Националния проект за възобновяване и резистентност - първо беше опериран, а по-късно излезе в отпуск.

Какъв ще бъде идващият парламент към този момент можем единствено да гадаем, само че сигурно може да се каже, че сегашният 45-ти, макар късия си живот, по никакъв начин не беше отегчителен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР