Председателката на транспортната комисия в Европейския парламент Карима Дели смята,

...
Председателката на транспортната комисия в Европейския парламент Карима Дели смята,
Коментари Харесай

Френският евродепутат Карима Дели за камионите, Зеления пакт и думите на Ангел Джамбазки за произхода й

Председателката на транспортната комисия в Европейския парламент Карима Дели счита, че климатичните цели на Комисията фон дер Лайен не могат да се смесват с пакета " Мобилност ".

В изявление за стратегия " Хоризонт " на БНР Дели съобщи, че " в случай че председателката на Европейската комисия желае в действителност да задейства Зеления пакт, тя би трябвало да наложи евротакса за тежкотоварен превоз, проект за възкръсване на железопътния превоз, както и всички принадлежности, които понижават въглеродните излъчвания на транспортните средства и по-точно камиони с нулеви излъчвания. Тогава действително ще можем да приказваме за Зелен пакт ".

Вчера стана ясно, че Европейската комисия ще направи спомагателна оценка на наредбите, съгласно които камионите би трябвало да се връщат в страната, в която е записана компанията, на 8 седмици, както и на рестриктивните мерки за комбинираните транспортни интервенции. Целта е да се види по какъв начин те ще повлияят върху Зеления пакт.

Карима Дели разяснява още пакета " Мобилност ", съпротивата към него на 5 страни-членки, измежду които и България, както и думите на евродепутата Ангел Джамбазки за алжирския ѝ генезис.

- Госпожо Дели, евентуално сте осведомена с желанието на Европейската комисия да направи спомагателна оценка на една от клаузите в пакета " Мобилност " върху тактиката за климата и по-конкретно на връщането на камиона в страната, в която е регистриран, на всеки 8 седмици. Миналата седмица изразихте удовлетворение от постигнатото съглашение сред трите европейски институции по пакета. При това състояние дали на този триалог всичко е било деликатно контрактувано, щом се стига до спомагателни оценки?

- Вижте, досега има съглашение сред Съвета и Европейския парламент. Държа да кажа, че пътят на пакета " Мобилност " бе пъстър с всевъзможни трудности. Нека напомня, че Комисията показа цяла серия от оферти през май 2017-та година. Междувременно Народното събрание гласоподава по текста 6 пъти, несъмнено, имаше проблеми и при страните-членки. Но ние стигнахме до съглашение през декември предходната година. Виждате какъв брой време лиши всичко и по тази причина считам, че е извънредно време пакет " Мобилност " да влезе в действие.

- Ако обаче Комисията реши, че наредбата за връщането на камионите е в прорез с задачите за климата, тогава няма ли отново да стартираме от нулата?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР