Председателите на секционните избирателни комисии ще сканират специален QR код,

...
Председателите на секционните избирателни комисии ще сканират специален QR код,
Коментари Харесай

ЦИК даде указания стъпка по стъпка за работата на СИК

Председателите на секционните изборни комисии ще сканират специфичен QR код, с цел да започват излъчването и снимането при броенето на бюлетините от изборите на 2 април на смарт телефоните, предопределени за задачата. Към устройствата ще има указания и специфичен запечатан плик QR кода а при спиране на излъчването или снимането кода ще се сканира още веднъж. Това е записано в признатите от ЦИК методически инструкции за работата на СИК, след края на гласуването и при отчитането на резултатите, оповестява БНР.

Първата задача на СИК, откакто гласуването завърши, е да сложат смарт телефона на стойка на маса, на която ще се броят бюлетините по метод, който обезпечава видимост на всички дейности на секционната комисия.

Член на СИК ще следи за работата на устройството и откакто се включи смарт телефона с QR кода, той ще изключи чак след подписването на протокола от всички членове и оповестяване на резултатите от гласуването.
 Видеонаблюдението ще забави обработката на изборните резултати
Видеонаблюдението ще забави обработката на изборните резултати

Значително повече човешки запас ще бъде зает в обработката на изборните данни

Най-напред ще се броят хартиените бюлетини, а след тях - тези от машините в секциите, където има
Всичко за Вашата сватба
смесено гласоподаване.

ЦИК указва, че за точното отчитане на резултатите и за задачите на видеонаблюдението е належащо да се пази тишина при отчитането на всеки глас.

Определен член на СИК демонстрира бюлетината по подобен метод, че да се вижда маркираният избор и по едно и също време афишира високо и ясно номера на кандидатската листа или надлежно гласа " не поддържам никого ". След това ще се преброяват и преференциите за всеки от претендентите.

Броят на желанията ще се отразява по едно и също време и без значение един от различен от двама членове на комисията от разнообразни политически обединения.

След подписването на протокола и оповестяването на резултатите ръководителят на СИК ще изключи устройството за видеонаблюдение, след което дружно със стойката, зарядното устройство и QR кода ще се опакова в обособен пакет, върху който ще се сложи надпис: " Устройство за видеонаблюдение " и номера на СИК. След това книжата и материалите се предават в РИК.
 ЦИК сподели 2 бюлетини и две кутии, в които те ще се събират
ЦИК сподели 2 бюлетини и две кутии, в които те ще се събират

На фона на първичното решение гласовете да се броят заедно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg