Председатели на съдилища от цялата страна изразяват безпокойството си от

...
Председатели на съдилища от цялата страна изразяват безпокойството си от
Коментари Харесай

Магистрати алармират: Няма желаещи за съдебни заседатели

Председатели на съдилища от цялата страна показват безпокойството си от следения отлив на искащи да станат правосъдни заседатели . Проблемът е изключително изразителен в някои градове, където може да стигне до неспособност за разглеждане на наказателни каузи.

Темата бе обсъждана на днешното съвещание на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, където стана ясно, че мандатът на сегашните правосъдни заседатели изтича към края на актуалната календарна година, само че в някои градове от страната няма нито един претендент. На други места пък искащите са незадоволително.

За образец магистратите дадоха Апелативен съд – Бургас, където преди месец посредством медиите бе публикуван апел жителите да се включат в правораздаването. Там, от 135 свободни места, в локалния общински съвет са постъпили едвам към 50 кандидатури.

В тази връзка кадровиците одобриха решение да сезиран Министерството на правораздаването за казуса. Те упорстват ведомството да направи оценка на въздействието на измененията в Закона за правосъдната власт от 2016 година, с цел да се откри дали отливат се дължи на повишените критерии, гласувани тогава. Според някои магистрати казусът се корени до огромна в степен и в ниското заплащане.-->

Според Съдийската гилдия е допустимо да се намерения както за възможни законодателни промени , по този начин и за смяна на наредбата в частта за възнагражденията на правосъдните заседатели.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР