Предприятията, потенциални замърсители на въздуха в Русе, да бъдат поставени

...
Предприятията, потенциални замърсители на въздуха в Русе, да бъдат поставени
Коментари Харесай

Министър Димитров възложи въвеждане на видеонаблюдение на предприятия, потенциални замърсители на въздуха в Русе

Предприятията, евентуални замърсители на въздух а в Русе , да бъдат сложени под непрестанен видеоконтрол в Националния координационен център към Министерството на околната среда и водите. Това разпореди министърът на околната среда и водите Емил Димитров на зам.-министрите на околната среда и водите Атанаска Николова и Николай Кънчев, откакто получи техен отчет по отношение на осъществените инспекции и оферти за предприемане на съответни дейности.

Зам.-министрите направиха инспекции и срещи с органите на локалната власт на място в Русе на 16 септември 2020 година по заповед на министъра. Видеонаблюдението би трябвало да обхване „ Монтюпе “, ТЕЦ-Русе и други оператори, евентуални замърсители , по преценка на зам.-министрите. Въз основа на получения от зам.-министрите отчет от инспекцията и срещите в Русе министър Димитров разпореди да се изготви график с съответни дейности, заложени периоди за осъществяване и финансова обезпеченост на ограниченията.

В отчета си зам.-министрите оферират образуване и осъществяване на сложни инспекции по съставни елементи и фактори на околната среда, включително по осъществяване на условията на комплексните разрешителни (КР) на операторите във всички 17 предприятия , които са евентуални източници на интензивно миришещи субстанции. Предвижда се пускане на процедура по актуализация на Комплексните разрешителни на оператори с открити механически благоприятни условия на инсталациите за генериране на неорганизирани излъчвания.

По отношение активността на РИОСВ-Русе ще се търси опция за въвеждане на удължено работно време, наряди в почивни/празнични дни, осъществяване на изключителни инспекции в извънработно време (през нощта), в това число и в почивни/празнични дни, осигурявяне на спомагателна юридическа и техническа експертиза при проучване на съществуващите и новоизградените вентилационни системи в индустриалните пространства на „ Монтюпе “ ЕООД и други съоръжения.

Предлагат се и ограничения за засилена мониторингова активност. Възобновена е работата на позиционираната в Източна индустриална зона на гр. Русе мобилна автоматизирана станция (МАС).

Направена е рекомендация към Областния шеф на гр. Русе за иницииране на инспекции на предприятия та, с присъединяване на всички институции с пълномощия по тематиката за обезпечаване на здравословна работна среда (Регионална здравна инспекция-Русе, Дирекция „ Инспекция по труда “ Русе и др.).
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР