Предприятията от рециклиращата индустрия поискаха спешна среща с новия министър

...
Предприятията от рециклиращата индустрия поискаха спешна среща с новия министър
Коментари Харесай

Бизнесът се възмути, че държавата иска забрана вместо контрол на вноса на отпадъци

Предприятията от рециклиращата промишленост желаеха незабавна среща с новия министър на екологията Емил Димитров, откакто ръководещите оповестиха концепцията си за въвеждане на едногодишен мораториум върху вноса на боклуци в страната. Писмото им е публикувано от Българската стопанска камара, която застава зад настояванията им. Според бизнеса вместо тотални забрани първо би трябвало да се усъвършенства контролът.

Какво възнамеряват ръководещите четете тук.

Предприятията от рециклиращата и преработващата индустрия реализират импорт и експорт на боклуци с разнообразни кодове, които са скъпа суровина за българската и европейската промишленост, се споделя в писмото.

Макар да разбираме публичните терзания от придобилите публичност случаи на нарушавания, всяка последна мярка, в това число краткотрайна възбрана (мораториум) на вноса на боклуци може да остави рециклиращия бранш без нужните първични материали, предизвестяват те. Бизнесът предвижда, че това ще аргументи съществени вреди на преработвателната индустрия с всички неподходящи обществени последствия за преработвателите на боклуци от текстил, пластмаси, хартия, метали за металургията и ред други потоци и браншове.

Компаниите упорстват да се усъвършенства контролът по спазването на настоящата нормативна уредба по отношение на вноса и изгарянето на боклуци, както и на издадените позволения.

" Като национално представителна работодателска организация и представители на бранш, вложил обилни средства в инфраструктура, машини, уреди и технологии за преправка на боклуци и тяхното преобразяване в първични материали, изрично се противопоставяме на неприятни практики, които са удар по имиджа на рециклиращата промишленост, нанасят щета на околната среда, човешкото здраве и кръговата стопанска система на България ", се споделя в писмото.

Едновременно с това в него се припомня, че кръговата стопанска система е приоритет на европейско равнище, а добивът и потреблението на първични материали усилва потреблението на сила и излъчванията на парникови газове. По-разумното потребление на първични материали може да помогне за обезпечаване на по-чиста околна среда, пишат рециклиращите компании.

Те предизвестяват, че общата възбрана на импорт на боклуци от други държави-членки на Европейския съюз би била и в нарушаване на разпоредбите на Единния пазар и свободното придвижване на артикули.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР