Предприятия, членуващи в основните бизнес организации, се готвят да протестират

Предприятия, членуващи в основните бизнес организации, се готвят да протестират ...

Предприятия ще протестират заради скъпия ток.Предприятия, членуващи в основните бизнес организации, се готвят да протестират заради високите цени на тока. Протестът е насрочен за 31 януари, но подлежи на допълнително съгласуване между организациите.

Това се разбира от съобщение на Българската стопанска камара до медиите след проведено снощи заседание на Асоциацията на организациите на българските работодатели, която през 2018 г. ще се председателства на ротационен принцип от камарата.

"Основна дискусионна тема по време на заседанието беше ръстът на цените на електроенергията и необходимостта от ефективни действия на българските работодатели, насочени към преодоляване на задълбочаващите се проблеми", се посочва в съобщението.

Причината за недоволството е в това, че повечето предприятия са получили уведомление от търговците, от които купуват ток, че от 1 февруари цените на електроенергията се повишават значително. По данни на предприятията става дума за скок между 30 и 60%, а в някои случаи и повече.

Наскоро по тази причина бе проведена среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, на която е било казано и това, че има проблеми и липса на контрол на сделките с ток на борсата, откъдето се снабдяват повечето предприятия. Явно набелязаните мерки не решават проблемите на бизнеса и той се готви за протест.

Междувременно Петкова обяви в телевизионния ефир, че се готвят промени в Закона за енергетиката, които ще вменят на Комисията за енергийно и водно регулиране да контролира случващото се на борсата.

Източник: dnevnik.bg